O HPV-u od A do Ž: sve što trebaš znati

HPV šalabahter NoviWeb

HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti o kojoj postoje brojne zablude – od toga da se zaraziti mogu samo žene do toga da svaki HPV ujedno znači i rak.

Sve što trebate znati o ovoj učestaloj spolno prenosivoj bolesti koju je moguće spriječiti čitajte u nastavku.

Krenimo s osnovama: što je HPV?

Prema podacima američkog Centra za prevenciju bolesti, HPV je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti – trenutno je oko 79 milijuna Amerikanaca/ki inficirano HPV-om, većinom tinejdžeri i mladi u ranim 20-im godinama.

Postoji oko 200 različitih tipova HPV-a, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Osim što mogu izazvati genitalne bradavice, prilikom dugotrajne infekcije mogu dovesti i do razvoja raka.

Danas postoje načini prevencije zaraze i bolesti uzrokovanih HPV infekcijom. Više o tome možeš pročitati i ovdje.

Kako se HPV širi?

Prije svega, važno je znati sljedeće: možeš se zaraziti HPV-om bilo kojom vrstom seksa – vaginalnim, analnim ili oralnim – sa zaraženim partnerom, čak i ako nemaju vidljivih simptoma.

Virus se širi kontaktom kože o kožu, što znači da je zarazu moguće dobiti čak i bez penetracije jer HPV može zaraziti i dijelove koji nisu prekriveni kondomom. Ono što je također važno zapamtiti jest da HPV može dobiti i osoba koja je tek prvi put stupila u spolni odnos. Teško je procijeniti kada i u kojem trenutku je zaraza nastupila budući da se simptomi mogu razviti i godinama nakon seksualnog odnosa sa zaraženom osobom.

Tko je u najvećem riziku od zaraze HPV-om?

Kratki odgovor: manje više svi koji su seksualno aktivni. HPV je iznimno čest – više od 80 posto ljudi će biti izloženo HPV-u u nekom trenutku svog života, a zaraziti se mogu i žene i muškarci.

Kako izgledaju simptomi zaraze HPV-om?

Uglavnom simptoma niti nema, no to također ovisi o vrsti virusa kojemu je osoba bila izložena. Postoji mnogo tipova HPV virusa koji utječu na genitalno područje, a dijelimo ih u visokorizične i niskorizične.

Niskorizični tipovi uzrokuju genitalne bradavice koje se pojavljuju na genitalnom području kroz nekoliko mjeseci nakon izlaganja virusu. Visokorizični tipovi mogu uzrokovati rak vrata maternice, ali i druge oblike raka od kojih mogu oboljeti žene, ali i muškarci. Nažalost, simptomi zaraze ne moraju se pokazati godinama, pa čak ni desetljećima.

Koliko dugo traje infekcija HPV-om?

Kod većine ljudi, HPV infekcije nestanu same od sebe u razdoblju od dvije godine i ne zahtijevaju nikakav poseban tretman. Međutim, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti.

Postoji li način prevencije HPV-a?

Korištenje kondoma prilikom spolnog odnosa može smanjiti mogućnost infekcije, no budući da HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena kondomom, on ne pruža potpunu zaštitu.

Najbolji način prevencije jest cijepljenje protiv HPV-a, a preporučuje se i za djevojčice i za dječake, optimalno između 11. i 12. godine, kada je odgovor imunološkog sustava najbolji. Stručnjaci se slažu da je cijepljenje protiv HPV-a najbolja prevencija raka.

Izvor: womenshealthmag.com, 29.05.2018.

U Hrvatskoj je dostupno besplatno cjepivo za učenike i učenice u osmim razredima osnovnih škola. Cijepiti se, dakle, mogu i djevojčice i dječaci budući da od bolesti uzrokovanih HPV-om mogu oboljeti i jedni i drugi.