Osam činjenica koje trebate znati o HPV-u

HPV šalabahter Izdvojeno NoviWeb

Počnimo s osnovama: humani papiloma virus (HPV) je spolno prenosiva infekcija. Vjerojatno vam je poznat kao virus koji uzrokuje genitalne bradavice, no ne uzrokuju ih svi tipovi HPV-a. Neki tipovi HPV-a ne pokazuju nikakve simptome, dok drugi mogu uzrokovati rak zbog čega je vrlo važno razumjeti što HPV jest i kako se od njega možemo zaštititi.

HPV je također puno češći nego što možda mislite. Dapače, postoji dosta velika mogućnost da ga već imate – statistički govoreći, gotovo će se svaka spolno aktivna osoba zaraziti HPV-om u nekom trenutku života.

Prema tome, što treba znati o HPV-u i kako se od njega zaštititi?

1.HPV ne čini samo jedan virus

Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) čini više od 100 tipova virusa i svaki od njih drugačije djeluje na organizam. Dodatno, svaki od tih tipova spada u jednu od dvije kategorije: niskorizični ili visokorizični.

Niskorizični HPV ne uzrokuje rak, no može uzrokovati genitalne bradavice. Dva su tipa HPV-a posebno „zaslužna“ za 90 posto slučajeva genitalnih bradavica – HPV tipa 6 i HPV tipa 11.

Visokorizični HPV – koji čini oko polovice svih slučajeva infekcije HPV-om – ne mora pokazati nikakve simptome. No, ako se ne liječi, može dovesti do raka vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa i grla. Neki od najopasnijih virusa koji postoje godinama ne pokazuju nikakve simptome. Ako je riječ o infekciji nekim od visokorizičnih tipova HPV-a, može proći i dvadeset godina do razvoja raka.

2. Zaraziti se možeš i pri prvom spolnom odnosu

Možeš dobiti bilo koju spolnu bolest pri prvom spolnom odnosu, ne samo HPV. No, budući da je HPV toliko raširen, šansa da se zaraziš od svog prvog partnera/ice je uistinu velika.

Iako se najčešće prenosi tijekom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa, postoji i veliki rizik od prenošenja HPV-a oralnim seksom. To bi moglo objasniti rezultate istraživanja koji su pokazali da je gotovo 12 posto djevojaka koje nikada nisu stupile u spolni odnos već bilo inficirano HPV-om.

3. Ne možeš uvijek sa sigurnošću reći ima li netko HPV, što uključuje i tebe

Većina tipova HPV-a ne pokazuje nikakve simptome. Ne možete znati ima li vaš partner ili partnerica HPV ako nema vidljive genitalne bradavice ili ako se nije testirao. Čak i ako sve izgleda u redu, i dalje je nužno koristiti zaštitu pri svakom spolnom odnosu.

4. HPV ne uzrokuje uvijek probleme

Postoji šansa da će se imunološki sustav sam riješiti infekcije prije nego što nastupe bilo kakvi zdravstveni problemi. Većina HPV infekcija (90%) povlači se sama od sebe unutar dvije godine. Čak ako se to i ne dogodi, ako se otkrije dovoljno rano, moguće je tretirati promijenjene stanice prije nego što se pretvore u rak. Stoga, ne treba paničariti prije vremena – samo budite svjesni rizika i zaštitite se na vrijeme.

5. HPV se može pretvoriti u nešto puno ozbiljnije

Ako više-manje svi imaju HPV u nekom trenutku, a infekcija se može magično povući sama od sebe bez da uzrokuje bilo kakve probleme, moglo bi se dogoditi da HPV bude nisko na tvojoj listi prioriteta. To je razumljivo. Stoga, evo malog podsjetnika… HPV MOŽE UZROKOVATI RAK.

Ne radi se toliko o izravnoj opasnosti od infekcije samim virusom, već o tome da se ista ta infekcija kasnije u životu može pretvoriti u rak. I to je vrlo stvaran i velik rizik – HPV je odgovoran za oko 70 posto svih slučajeva raka vrata maternice, oko 95 posto slučajeva raka anusa i 65 posto slučajeva raka rodnice.

Stoga, kada se preporučuje cijepljenje protiv HPV-a kao najbolji oblik zaštite od HPV-a, to nije samo zbog genitalnih bradavica koje se, usput, mogu liječiti. Prvenstveno se radi o prevenciji čak šest vrsta raka koje uzrokuje ovaj virus.

6. Cjepivo protiv HPV-a najbolji je oblik zaštite

Kondomi mogu pružiti određenu razinu zaštite od HPV-a, a važni su i za smanjivanje rizika od neželjene trudnoće i drugih spolno prenosivih bolesti, no svejedno ne pružaju potpunu zaštitu.

Tu nastupa cjepivo protiv HPV-a – koje doista može spasiti život. Cjepivo protiv HPV-a pokriva tipove virusa koji uzrokuju genitalne bradavice i rak.

I vrlo je učinkovito – klinička su ispitivanja pokazala da je cjepivo protiv HPV-a gotovo sto posto učinkovito u prevenciji promijenjenih stanica (u kojima promjene uzrokuje HPV) u sluznici vrata maternice prije nego što se te stanice razviju u predstadij raka ili rak te genitalnih bradavica.

Cjepivo je najučinkovitije prije izlaganja HPV-u, odnosno prije stupanja u spolne odnose, zbog čega se preporučuje u predadolescentnoj dobi. No, ako ste mlađi od 26 godina i još niste primili cjepivo, to možete učiniti – informirajte se kod svog liječnika. Cijepiti se mogu i dječaci i djevojčice jer su i žene i muškarci u jednakom riziku od bolesti uzrokovanih HPV-om.

7. Cjepivo protiv HPV-a je sigurno

Unatoč učinkovitosti cjepiva, stope procjepljenosti uglavnom još nisu na zadovoljavajućoj razini. Jedan od razloga mogao bi biti problem s imidžem – velik broj ljudi smatra da se radi o cjepivu protiv spolnih bolesti, a ne protiv raka.

Imajte na umu da su klinička ispitivanja potvrdila sigurnost cjepiva. Najčešće nuspojave koje se javljaju su blage, kao što su bol i crvenilo na mjestu uboda, i nestaju u kratkom vremenu.

8. Redoviti Papa testovi mogu pomoći u otkrivanju promijenjenih stanica

Papa test je probirna pretraga koja može pomoći dijagnosticirati infekciju HPV-om. Papa testom se traže promijenjene stanice (u kojima promjene uzrokuje HPV) u sluznici vrata maternice prije nego što se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Redoviti odlasci na preglede nužan su dio odgovornog spolnog ponašanja.

Izvor: seventeen.com, 30.11.2017.

I u Hrvatskoj je dostupna prevencija čak šest vrsta raka uzrokovanih HPV-om. Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.