Otvoreno o prevenciji HPV-a među mladima

HPV šalabahter NoviWeb

Novo istraživanje otkrilo je da promoviranje cjepiva protiv HPV-a ne vodi većoj seksualnoj aktivnosti niti znači rizičnije spolno ponašanje tinejdžera.

Istraživanje koje je objavljeno u znanstvenom časopisu Pediatrics, otkrilo je da ne postoji razlika u seksualnom ponašanju mladih bilo da se cjepivo promiče ili ne. Dapače, potvrđeno je da tinejdžeri imaju jednako seksualno ponašanje i u jednom i u drugom slučaju. Osim toga, ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo kako edukacija i razgovor o cijepljenju protiv HPV-a ne utječe na seksualnu aktivnost i ponašanje mladih.

Istraživanjem su se ispitivale skupine tinejdžera koji, s jedne strane, žive u državama u kojima se promiče cjepivo protiv HPV-a i, s druge strane, u onima u kojima se ono ne promiče. Potom su se proučavali rezultate višegodišnjeg istraživanja riskantnog ponašanja kod mladih. Trenutno, u državama u kojima se cjepivo ne promiče, roditelji pokazuju zabrinutost da će ono povećati promiskuitetno ponašanje ili seks bez zaštite kod mladih, unatoč činjenici da cjepivo pruža gotovo stopostotnu zaštitu od čak šest različitih vrsta raka uzrokovanih HPV-om.

Izvor: miss7mama.24sata.hr, 21.08.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole te ga provode nadležni timovi školske medicine. Vrlo je važno cijepiti oba spola jer su i žene i muškarci u riziku od opasnih bolesti koje uzrokuje ovaj virus.