Ovo su simptomi tri najčešće spolne bolesti

Informativka

Mnoge spolno prenosive bolesti ne pokazuju nikakve simptome, a mogu ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice, što ih čini vrlo opasnima. U školi se spolno prenosive bolesti ponekad spominju na satu biologije, no mladi su i dalje nedovoljno educirani kako o spolno prenosivim bolestima, tako i o odgovornom spolnom ponašanju kojim ih mogu izbjeći.

Među brojnim spolno prenosivim bolestima, izdvojit ćemo tri kod kojih je posebno teško prepoznati simptome.

HPV

Humani papiloma virus je toliko raširen da ga često prozivaju ‘prehladom seksa’, a zaraziti se možete putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tijekom seksa. Iako većina HPV infekcija nestaje bez značajnijih zdravstvenih problema, postoje i oni koji mogu uzrokovati pojavu genitalnih bradavica i različitih vrsta raka, kao što su rak vrata maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa i grla.

Od bolesti uzrokovanih HPV-om mogu oboljeti i muškarci i žene, pa se muškarcima savjetuje da se obrate liječniku kad uoče neobične izrasline na penisu, anusu, u ustima ili grlu. Žene bi trebale redovito ići na Papa test, kako bi se pravovremeno uočile promjene na vratu maternice.

Postoji i cjepivo protiv HPV-a i za muškarce i žene, koje je najučinkovitije ako se primijeni u predadolescentnoj dobi (u 2018. je cjepivo besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole u dobi od 14 godina).

Klamidija

Najčešće se širi među mladima, u dobi između 20 i 24 godine. Kao i kod HPV-a, mnogi ne znaju da su zaraženi i šire bakteriju svojim spolnim partnerima. Oni koji pak imaju simptome mogu osjećati peckanje za vrijeme uriniranja ili primijetiti pojačan iscjedak iz vagine ili penisa.

Dobra vijest je da je klamidija potpuno izlječiva s dozom antibiotika koju propiše liječnik.

Herpes

Jedna od šest osoba u dobi između 14 i 19 godina oboljet će od herpesa, kojeg mogu uzrokovati dvije vrste virusa. Herpes nekad može imati blage ili nikakve simptome.

Ako se zarazite ovim virusom, zaraženi ste ostatak života, a većina ljudi i ne zna da ga ima. Oni koji pak primijete simptome, mogli bi herpes zamijeniti s kožnom bolesti. Mjehurić se naime pojavi u obliku vrećice ispunjene tekućinom te je izrazito zarazan. Može se pojaviti na spolovilu, anusu ili ustima dva do 12 dana nakon zaraze.

Herpes se širi vaginalnim, analnim i oralnim seksom te ne postoji lijek koji će ga u potpunosti izliječiti iako se određenim lijekovima mogu smanjiti izbijanja i šanse da prenesete virus partneru.

Izvor: express.hr, 22.01.2017.