Pet najčešćih zabluda o HPV-u

HPV šalabahter NoviWeb

Humani papiloma virus (HPV) najčešća je spolno prenosiva infekcija. Jednako tako, jedna je od infekcija o kojoj vlada najviše mitova i zabluda. U nastavku donosimo neke od najčešćih i objašnjenje zašto su pogrešne.

MIT: HPV je rijedak virus

Postoji više od 100 različitih tipova HPV virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Moguće ga je dobiti tijekom vaginalnog, analnog ili oralnog spolnog odnosa te genitalnim kontaktom kože o kožu sa zaraženom osobom. Većina HPV infekcija nema nikakve simptome i prolazi sama od sebe u periodu od dvije godine.

HPV može uzrokovati genitalne bradavice, ali i nekoliko vrsta raka, od kojih se najčešće spominje rak vrata maternice. Dovoljan je samo jedan kontakt sa zaraženom osobom kako bi dobili HPV, što znači da se HPV može dobiti već prilikom prvog spolnog odnosa.

MIT: HPV mogu dobiti samo žene

HPV se često veže uz žene budući da je glavni uzrok raka vrata maternice. Više od 500 tisuća žena u svijetu godišnje oboli od raka vrata maternice, a njih više od 250 tisuća umre od posljedica ove bolesti, što ukazuje da važnost prevencije infekcije putem cijepljenja.

Osim toga, ni muškarci nisu imuni na zarazu HPV-om te i sami mogu oboljeti od genitalnih bradavica i drugih vrsta raka koje uzrokuje ovaj virus.

MIT: HPV se može liječiti antibioticima

Budući da je HPV virus, ne može se liječiti antibioticima. Dok se neke posljedice HPV infekcije, poput genitalnih bradavica, mogu liječiti propisanom terapijom, za sam virus ne postoji lijek ili tretman. Jedino se cijepljenjem protiv HPV-a infekcija može spriječiti.

Dosadašnja su istraživanja pokazala da je cjepivo protiv HPV-a vrlo učinkovito u smanjivanju broja oboljelih od bolesti uzrokovanih HPV virusom.

MIT: Cjepivo te štiti od svih tipova HPV-a

Cjepivo protiv HPV-a omogućilo je veliki napredak u sprječavanju infekcije, no važno je zapamtiti da ono djeluje samo na tipove HPV-a sadržane u cjepivu. Zbog toga je važno i dalje redovito ići na preventivne ginekološke preglede.

MIT: HPV uzrokuje neplodnost

Iako HPV sam po sebi ne djeluje izravno na plodnost žene, virus povećava rizik od raka vrata maternice koji vodi do uklanjanja kancerogenih ili predkancerogenih stanica s vrata maternice, što pak utječe na plodnost.

Kada je riječ o HPV-u, nužno je razbiti brojne zablude koje ga okružuju i donositi informirane odluke o vlastitom zdravlju.

Izvor: stellar.ie, 28.05.2018.