Predrasude o HPV-u ne smiju biti prepreka prevenciji raka

HPV šalabahter

Ako ste poput većine roditelja, sve što želite jest da vam djeca budu zdrava. To uključuje i cijepljenje protiv bolesti koje su propisane kalendarom cijepljenja kako bi bili zaštićeni na vrijeme.

No, kada je riječ o cjepivu protiv HPV-a, koje se preporučuje u osnovnoškolskoj dobi i može zaštititi od nekoliko vrsta raka, mnogi roditelji nisu toliko naklonjeni cijepljenju, dok nisu sigurni ili nisu dobili dovoljno informacija kako bi donijeli odluku.

Mnogim je roditeljima također teško razgovarati s djecom o cjepivu jer je svrha cjepiva prevencija humanog papilomavirusa (HPV), jedne od najčešćih spolno prenosivih infekcija. A razgovor o cjepivu onda podrazumijeva i razgovor o seksu.

Odbijanje cijepljenja te posljedična niska razina procjepljenosti može se objasniti brojnim razlozima, od nedovoljne informiranosti do brojnih zabluda koje postoje o HPV cjepivu, no nijedan od tih razloga ne bi trebao biti važniji od zdravlja i života vaše djece.

HPV nije samo „ženska bolest“

Cjepivo protiv HPV-a uistinu može spasiti život vašeg djeteta. U svijetu godišnje od raka vrata maternice, koji je uzrokovan HPV-om, oboli 570 tisuća žena, a 250 tisuća izgubi bitku s bolešću. To je jedan izgubljeni život svake dvije minute.

Ove statistike zvuče još gore kada uzmete u obzir činjenicu da je riječ o bolesti koja se u potpunosti može prevenirati cijepljenjem, a ako žena i oboli, šanse za izlječenje daleko su veće ako se bolest otkrije na vrijeme. Štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje da se rak vrata maternice u potpunosti može eliminirati na globalnoj razini.

U Australiji, primjerice, gdje je 90 posto djece cijepljeno protiv HPV-a i provode se testovi na HPV u sklopu skeniranja za rak vrata maternice (za razliku od običnog Papa testa), znanstvenici procjenjuju da će do 2028. godine biti manje od četiri nova slučaja raka vrata maternice na 100 tisuća žena, što je granica za eliminaciju bolesti.

Druga stvar koju je vrlo važno znati jest da je i cijepljenje dječaka iznimno bitno. Iako je cjepivo najprije predstavljeno za djevojčice, HPV nije samo „ženska bolest“. Tri od četiri seksualno aktivne osobe zarazit će se HPV-om u nekom trenutku života, bez obzira na to kojeg su spola.

Prema tome, poticanje na cijepljenje dječaka pomoći će u zaustavljanju širenja virusa, a dječake će zaštititi od raka penisa, anusa te usta i grla, koje uzrokuje upravo HPV. Također, time se preveniraju i nove HPV infekcije te rak uzrokovan HPV-om u žena. Pobjeda na obje strane.

HPV cjepivo je sigurno i učinkovito

I dok će se većina roditelja složiti s ovim zdravstvenim prednostima cjepiva, neki su možda zabrinuti oko sigurnosti ili toga potiče li se cijepljenjem ranija seksualna aktivnost kod mladih.

Prvo, cjepivo je dokazano sigurno, što su potvrdila desetljeća rigoroznih znanstvenih istraživanja. Cjepivo je također vrlo učinkovito u prevenciji bolesti uzrokovanih HPV-om. Program cijepljenja protiv HPV-a u Australiji doveo je do smanjenja pojavnosti visokorizičnih tipova HPV-a za 77 posto te genitalnih bradavica za 90 posto među mladićima i djevojkama dobne skupine 15 do 20 godina.

Osim toga, nova studija provedena prije i nakon uvođenja HPV cjepiva u program cijepljenja, pokazala je da nema nikakvih dokaza o povećanoj ili (pre)uranjenoj seksualnoj aktivnosti mladih ili broju seksualnih partnera.

Prema tome, ako razmišljate treba li se vaše dijete cijepiti protiv HPV-a ili ne, nadamo se da je vaš odgovor DA.

Izvor: huffingtonpost.ca, 25.10.2018.