Prevencija HPV-a ujedno je i prevencija raka

NoviWeb Riječ stručnjaka

Rak vrata maternice deveti je najčešći oblik raka među ženama u Hrvatskoj, a na trećem je mjestu kada je riječ o ženama u dobi od 15 do 44 godine. Danas nam je poznato da je glavni uzročnik raka vrata maternice humani papiloma virus ili HPV.

Dobra je vijest da se rak vrata maternice može spriječiti – za njega danas postoji cjepivo. Nažalost, u Hrvatskoj je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a još uvijek nizak, i to zbog predrasuda, neznanja i nedovoljne informiranosti, kako o virusu, tako i o mogućnosti cijepljenja.

Zadarski ginekolog Ivo Žuvela pojasnio je za Antenu Zadar da su neki tipovi HPV virusa direktno su povezani uz razvoj karcinoma vrata maternice, u gotovo 100 posto slučajeva. Iako virus ne mora izazvati nikakve promjene, čestim infekcijama i padom imuniteta stvaraju se uvjeti za aktivaciju virusa te on počinje mijenjati stanice, što dovodi do razvoja raka.

Kada je riječ o liječenju HPV-a, ne postoji lijek za sam virus, ali postoje terapije za zdravstvene tegobe koje HPV može uzrokovati. Redovitim ginekološkim pregledima promjene se mogu detektirati u ranoj fazi, što uvelike olakšava liječenje i povećava šanse za pozitivan ishod liječenja. Iako cjepivo protiv HPV-a štiti od najčešćih tipova HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice i dovode do razvoja raka, redovite su kontrole nužne i kod žena koje su cijepljene.

Dr. Žuvela naglašava kako je potrebno podići razinu zdravstvene svijesti kod mladih, a time i broj žena koje redovito odlaze na preventivne preglede te cijepljene djece. Cjepivo je vrlo učinkovito u sprječevanju infekcije onim tipovima HPV-a koji uzrokuju maligne promjene, stoga se s pravom smatra trenutno jedinim cjepivom protiv raka.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dostupno i za djevojčice i za dječake, što je veliki korak unaprijed u zaštiti njihova zdravlja. Osim toga, cijepljenje je besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga timovi školske medicine.

Izvor: antenazadar.hr, 20.01.2018.