Prof. dr. sc. Mihael Skerlev: Komplikacije HPV infekcije

Riječ stručnjaka

Određeni visokorizični HPV tipovi mogu, u slučaju stalne i dugotrajne infekcije, uz prisustvo i nekih drugih faktora, dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, stidnice, anusa, kao i (nešto rjeđe) do pojave karcinoma penisa. Danas su u tom smislu najvažniji tipovi 16 i 18 te je dokazan njihov zloćudni potencijal, no to nisu jedini HPV DNA tipovi visokog rizika. Dugotrajna infekcija HPV-om visokog rizika glavni je rizični čimbenik u mogućem razvoju raka, no, definitivno ne znači da će svaka osoba s HPV DNA tipom visokog rizika nužno razviti maligna bolest!

Papa test može otkriti prekancerozne promjene i karcinomske stanice na vratu maternice. Redoviti Papa testovi i pažljivi zdravstveni nadzor, uz eventualnu terapiju mogu spriječiti razvoj karcinoma. Ovim postupcima se kontinuirano prati i nadzire stanje zaražene osobe te se tako i pravodobno može djelovati. Većina žena s invazivnim rakom vrata maternice nisu obavljale redovite preglede.

Kako se možemo zaraziti HPV-om?

Oblik HPV-a koji inficira genitalno područje prvenstveno se širi spolnim putem. Većina infekcija HPV-om uopće nema ni znakova niti simptoma; stoga, većina inficiranih osoba nije niti svjesna svoje infekcije, a pri tome prenose infekciju na spolne partnere. Trudnica može prenijeti HPV na dijete za vrijeme poroda, ali to se ipak rijetko događa.

Kako se dijagnosticira genitalna HPV infekcija ?

U većini slučajeva, manifestne HPV-infekcije se dijagnosticiraju klinički. Određeno značenje ima i Papa test. To je dijagnostički postupak, u kojem se uzima razmaz sluznice ušća maternice za proučavanje strukture stanica. Papa test koji se rutinski obavlja tijekom ginekološkog pregleda, je bitno “sredstvo” u otkrivanju karcinoma vrata maternice ili prekanceroznih promjena, koje su gotovo sve povezane s HPV-om. Također postoje i specifični testovi za otkrivanje DNA strukture HPV-a, testovi koji se koriste u svrhu tzv. HPV DNA tipizacije Ishod HPV DNA testa može pomoći liječnicima pri odlučivanju u daljnjem postupku. Papa test se može primijeniti i kod muškaraca, no, to se, za sada, izvodi rutinski nešto rjeđe. Treba svakako naglasiti da odluku o odabiru odgovarajuće dijagnostičke metode treba prepustiti kvalificiranom liječniku, jer sam bolesnik vrlo često ne zna adekvatno interpretirati rezultate testa.

Autor teksta: prof. dr. sc. Mihael Skerlev, Klinika za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu