Rak uzrokovan HPV-om može se spriječiti – primjer je Australija

HPV šalabahter Izdvojeno

Australija bi mogla postati prva zemlja na svijetu koja će učinkovito prevenirati rak vrata maternice, i to zahvaljujući učinkovitom programu cijepljenja protiv HPV-a i sustavnom probiru na rak vrata maternice. Stručnjaci predviđaju da bi se rak vrata maternice do 2022. godine mogao klasificirati kao „rijedak rak“, odnosno, da bi učestalost bolesti trebala pasti na manje od šest slučajeva na 100 tisuća ljudi.

Australija je još 2007. godine postala jedna od prvih zemalja koja je uvela cjepivo protiv humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice, nakon čega se program proširio i na dječake. Godine 1991. započelo je provođenje sustavnog probira Papa testom koji je smanjio učestalnost raka vrata maternice za 50 posto među ženskom populacijom.

Danas se pouzdano zna da je rak vrata maternice uzrokovan visokorizičnim tipovima HPV-a, a riječ je o četvrtom najčešćim rakom u žena s visokom stopom smrtnosti na globalnoj razini, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Godišnja stopa raka vrata maternice u Australiji trenutno iznosi sedam slučajeva na 100 tisuća ljudi, što je oko pola globalnog prosjeka. Studija objavljena u znanstvenom časopisu The Lancet Public Health Journal predviđa da će broj slučajeva raka vrata maternice na godišnjoj razini u Australiji pasti na četiri oboljela na 100 tisuća ljudi te da bi do 2035. godine bolest trebala biti potpuno eliminirana.

Prema podacima kojima raspolaže WHO, trenutno se oko 90 posto smrtnih slučajeva od raka vrata maternice događa u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Situacija u Hrvatskoj

U Republici Hrvatskoj cjepivo je registrirano od 2007. godine za dob od 9 do 25 godina, te je bilo besplatno u sredinama gdje je lokalna zajednica financirala cjepivo za učenice sedmog razreda osnovne škole u dobi od 12-13 godina, dok su se ostale djevojčice u toj dobi mogle cijepiti ako su roditelji financirali cjepivo, navodi prim. dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu.

Od trenutka kada je registrirano, cjepivo su preporučila sva stručna društva koja se bave navedenom problematikom, kao što Hrvatsko društva za školsku i sveučilišnu medicinu, epidemiološko društvo te specijalisti za ginekologiju, dermatovenerologiju, spolnoprenosive bolesti, urogenitalne i spolno prenosive infekcije.

Cijepljenje protiv HPV-a je od prosinca 2015. godine uključeno u Program imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom. Unutar toga nije obavezno, ali je preporučeno. Cjepivo je registrirano u 129 zemalja, a u nacionalnom programu imunizacije je u 66 zemalja, odnosno, u tim je zemljama potpuno besplatno.

Besplatno cjepivo protiv HPV-a za dječake i djevojčice u Hrvatskoj

Budući da i žene i muškarci mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om, od prošle je godine cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj besplatno za djevojčice i dječake u dobi od 14 do 15 godina, a to su učenici i učenice osmih razreda.

Dr. Karin naglašava da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja pruža mogućnost besplatnog cijepljenja i dječacima jer cijepljenje dječaka ima izravni utjecaj na prevenciju bolesti uzrokovanim HPV-om kod muškaraca, neizravno se smanjuje širenje infekcije na djevojke, a osiguravamo i veći stupanj ravnopravnosti u prevenciji bolesti povezanih sa HPV-om.

Jedan od najvažnijih pomaka u prevenciji različitih vrsta raka i bolesti povezanih s HPV-om upravo je cijepljenje koje spada u primarnu prevenciju bolesti te je, uz edukaciju, najvažnija mjera u sprečavanju bolesti.

Odaziv djece za koju je cjepivo besplatno u Splitsko-dalmatinskoj županiji je vrlo nizak te iznosi oko 2 posto cijele generacije. U drugim područjima u Hrvatskoj procijepljenost se kreće od 12 do 30 posto. Za razliku od Hrvatske, u nekim razvijenim zemljama procjepljenost je veća od 80 posto, a u nama susjednoj Sloveniji iznosi više od 40 posto što oni smatraju niskom razinom.

HPV cjepivo je sigurno i učinkovito

Prema procjenama CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention), procjenjuje se da će se najmanje 50 posto spolno aktivnih osoba tijekom života zaraziti HPV-om, a od procijenjenih 12,7 milijuna novih slučajeva raka koji se svake godine dijagnosticiraju u muškaraca i žena diljem svijeta oko 5 posto može se pripisati HPV-u.

Djelotvornost cjepiva je potvrđena u sprječavanju trajnih infekcija tipovima HPV-a sadržanih u cjepivu, dokazano je smanjenje stope genitalnih bradavica preko 90 posto, smanjenje cervikalnih abnormalnosti visokog stupnja (H-SIL), smanjenje histološki potvrđenih premalignih bolesti cerviksa, vagine i vulve, te smanjenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka vezanih uz HPV-zavisne bolesti.

Brojne neargumentirane kampanje protiv cijepljenja u javnosti i medijima dovele su do smanjenja stope procijepljenosti općenito, pa tako postoji i zadrška za cijepljenjem i ovim cjepivom, osobito što je neobavezno i roditelji se boje nus-pojava cjepiva. Međutim, sva znanstveno relevantna globalna tijela nadležna za zdravstvenu zaštitu i WHO nazvala su ovo cjepivo „ekstremno sigurnim“ te preporučuju njegovu primjenu.

Izvor: slobodnadalmacija.hr, 04.10.2018.