Rak vrata maternice moguće je spriječiti

Informativka

Rak vrata maternice treći je najčešći oblik raka među ženama u dobi od 15 do 44 godine u Hrvatskoj, a godišnje se zabilježi približno 140 slučajeva smrti zbog raka vrata maternice.

Rak vrata maternice obično se javlja u srednjoj životnoj dobi – kada mnoge žene odgajaju djecu te pridonose privređivanju i financijskoj sigurnosti svoje obitelji. Danas znamo da je glavni uzročnik raka vrata maternice dugotrajna upala rodnice i vrata maternice uzrokovana visokorizičnim tipom humanog papilomavirusa (HPV).

Skupinu humanih papilomavirusa čini više od 200 tipova virusa, od kojih 40-ak može zaraziti anogenitalno područje u žena i muškaraca. Podaci pokazuju da se više od 80 posto slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje s HPV-om tipa 16 i 18, navodi dr. Jadranka Belan Žuklić. HPV visokog rizika dugotrajnom prisutnošću u organizmu može dovesti do razvoja intraepitelnih lezija (neoplazija) koje, ako se ne liječe, mogu dovesti do raka, dodaje.

HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznice o sluznicu i kože o kožu, a zaraziti se možete bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je zaražena. Iako korištenje zaštite (prezervativa) prilikom spolnog odnosa smanjuje mogućnost infekcije HPV-om, kao i drugim spolnim bolestima, HPV se može prenijeti i s onih dijelova koji nisu obuhvaćeni kondomom, zbog čega ne predstavljaju stopostotnu zaštitu. HPV je ujedno i jedna od najčeščih spolno prenosivih infekcija kojom će se zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života, a najrizičniju skupinu predstavljaju mlade osobe između 15. i 24. godine.

Većina osoba ne pokazuje nikakve simptome HPV infekcije, zbog čega nisu svjesni zaraze i mogućnosti širenja infekcije na svoje spolne partnere. Iako se većina HPV infekcija povlači sama od sebe unutar dvije godine, ponekad one ne prolaze te mogu dovesti do razvoja genitalnih bradavica te čak šest vrsta raka, od kojih mogu oboljeti i muškarci i žene.

Kako ističe dr. Belan Žuklić, učestalost HPV infekcija veća je kod muškaraca nego kod žena, no kod muškaraca se rjeđe otkrivaju zbog čega se oni smatraju važnim čimbenikom u širenju infekcije. Upravo je zato prilikom bilo kakvih promjena na spolovilu potrebno otići na pregled kod dermatovenerologa ili urologa, što je osobito važno za muškarce kod čijih je partnerica otkriven CIN. Kod većine partnera naći će se pozitivan HPV visokog rizika, oko polovice će imati spolne bradavice, a u oko trećine će se dijagnosticirati penilna intraepitelna neoplazija (PIN), ističe dr. Belan Žuklić.

Od 2012. godine traje godine Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene se pozivaju na besplatan preventivni ginekološki pregled s Papa testom svake tri godine. Papa test predstavlja iznimno važnu pretragu zahvaljujući kojoj se rak vrata maternice može otkriti na vrijeme, čime je i potencijalno liječenje puno uspješnije.

Cijepljenje protiv HPV-a i za dječake i za djevojčice

Uspješnu prevenciju bolesti uzrokovanih HPV-om predstavlja cijepljenje protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a do 1. srpnja 2019. i za sve srednjoškolce u Hrvatskoj. Više o mogućnostima cijepljenja možete pročitati OVDJE.

Izvor: 24sata.hr, 18.01.2018.