Roditelji, ovo trebate znati o prevenciji HPV-a

HPV šalabahter NoviWeb

Ako imate djecu predadolescentne dobi, vjerojatno ste čuli za cjepivo protiv HPV-a ili možda već razmišljate treba li ga vaše dijete.

HPV ili humani papiloma virus je virus kojim se mogu zaraziti i muškarci i žene – većina njih u tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama. HPV je ujedno i jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti – gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime u jednom trenutku svog života.

Iako se većina HPV infekcija povlači sama od sebe unutar dvije godine, neki tipovi HPV-a mogu uzrokovati nekoliko vrsta raka u odrasloj dobi, uključujući rak vrata maternice, rak anusa, vagine i penisa. Čak 70 posto slučajeva raka glave i vrata je povezano s HPV-om.

Statistike američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) pokazuju da je u SAD-u gotovo 80 milijuna ljudi zaraženo HPV-om te se procjenjuje da se svake godina zarazi njih još 14 milijuna. CDC također navodi da se kod više od 27 tisuća žena i muškaraca godišnje dijagnozira rak uzrokovan HPV-om, od čega dvije trećine čine žene.

Cjepivo protiv HPV-a važno je cjepivo i za djevojčice i za dječake“, ističe dr. Erik Hogen. „Cjepivo predstavlja iznimno učinkovit način da zaštitimo mlade od mnogih bolesti uzrokovanih HPV-om“. Prema CDC-u, klinička ispitivanja pokazuju da cjepivo protiv HPV-a pruža učinkovitu zaštitu od raka vrata maternice i genitalnih bradavica te nema dokaza da zaštita koju cjepivo pruža nestaje s vremenom.

Cijepljenje se preporučuje u predadolescentnoj dobi – i dječacima i djevojčicama

„Preporučuje se da cjepivo prime osobe u predadolescentnoj dobi, prije izlaganja virusu, odnosno, prije stupanja u prvi spolni odnos. Nema razloga za čekanje jer ne postoje dokazi da cijepljenje potiče ranije stupanje u spolne odnose“, navodi dr. Hogen. „Imunološki odgovor organizma na cjepivo je također najbolji u tim godinama“.

Dr. Jo Marie Janco ističe da je cijepljenje protiv HPV-a jedinstvena prilika za prevenciju rakova uzrokovanih HPV-om jer se inače rak otkrije kada je već (pre)kasno. „Učinkovitost cjepiva je najveća kada je većina populacije cijepljenja prije izlaganja virusu, zbog čega je važno cijepiti dječake i djevojčice u ranijoj dobi.  I dalje imamo previše pacijentica s rakom vrata maternice, čak i uz napredne sisteme detekcije raka u ranoj fazi, stoga potičem roditelje da iskoriste mogućnost prevencije i zaštite zdravlje svoje djece“.

Cjepivo protiv HPV-a je sigurno

Znanstvena su istraživanja pokazala da cjepivo protiv HPV-a ne uzrokuje nikakve ozbiljne negativne posljedice. Prijavljene nuspojave su blage i mogu uključivati privremenu bol na mjestu uboda, vrućicu, vrtoglavicu i mučninu. Neke osobe mogu osjetiti glavobolju nekoliko minuta nakon cijepljenja.

„Potrebne su godine ispitivanja kako bi se osigurala sigurnost cjepiva prije nego što se uopće mogu početi koristiti“, navodi dr. Hogen.

Izvor: scripps.org, 22.12.2016.

U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno i za dječake i za djevojčice u osmim razredima osnovne škole. Informirajte se na vrijeme i zaštitite svoju djecu od šest vrsta raka uzrokovanih ovim virusom.