Roditelji, savjetujte se s liječnicima o prevenciji HPV infekcije

HPV šalabahter

Strah od poticanja seksualne aktivnosti kod mladih više nije najčešći razlog zašto roditelji ne žele cijepiti svoju djecu protiv spolno prenosivog HPV-a, pokazali su podaci nove studije. Dosada je uvriježeno mišljenje bilo da je primarni razlog odbijanja cijepljenja protiv HPV-a strah od poticanja mladih na preranu seksualnu aktivnost, no rezultati novog istraživanja pokazali su da su puno važnije prepreke zabrinutost oko sigurnosti cjepiva, uvjerenje da je cjepivo nepotrebno, nedostatak znanja o HPV-u te nedovoljno informacija od strane liječnika. Kako je pokazalo istraživanje, roditelji su manje zabrinuti oko povezanosti HPV-a i spola djeteta i njegove seksualne aktivnosti nego što je to ranije bio slučaj.

Istraživanja provedena diljem svijeta pokazala su da je cjepivo iznimno sigurno i učinkovito u sprječavanju razvoja predmalignih i malignih promjena u stanicama koje mogu dovesti do razvoja nekoliko vrsta raka, među kojima je najpoznatiji rak vrata maternice. Unatoč preporučenosti cjepiva od brojnih domaćih i međunarodnih zdravstvenih institucija, procijepljenost je i dalje vrlo niska, što se može objasniti i razlozima otkrivenima u studiji.

Upravo je zato vrlo važno da liječnici i medicinski stručnjaci postanu relevantan izvor informacija o mogućnostima prevencije bolesti uzrokovanih HPV-om te da otklone neopravdane strahove roditelja kako bi oni mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za učenike i učenice u osmim razredima osnovne škole, a roditelji sve o mogućnostima prevencije HPV-a mogu saznati na edukativnim roditeljskim sastancima koje će voditi liječnici školske medicine, koji i provode cijepljenje.

Izvor: futurity.org, 25.10.2018.