Savjeti za sigurni spolni odnos

Informativka

Prije stupanja u spolne odnose, vrlo je važno znati “pravila” sigurnijeg seksa koja značajno smanjuju rizik od zaraze različitim spolno prenosivim bolestima i infekcijama. Također, važno je znati i da (pre)rano stupanje u spolne odnose, veći broj i često mijenjanje spolnih partnera, spolni odnos s nepoznatom ili nedovoljno poznatom osobom ili osobom s rizičnim ponašanjima, nekorištenje kondoma pri spolnom odnosu, postojanje neke spolno prenosive bolesti od ranije te spolni odnosi pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti predstavljaju rizične čimbenike za zarazu od spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica te neplanirane trudnoće.

Prije bilo koje seksualne aktivnosti:

1. KORISTITE ZAŠTITU (kondom/prezervativ) kako biste spriječili kontakt tjelesnih tekućina (krv, ejakulat, preejakulat,vaginalni sekret) sa sluznicama. Kondomi su vrlo učinkoviti u sprečavanju prijenosa mnogih spolno prenosivih bolesti (klamidijska infekcija, herpes, hepatitisa B, sifilis, gonoreja…) sa zaražene na zdravu osobu ako se koriste uvijek i pravilno. Ujedno pružaju zaštitu i od neželjene trudnoće.

2. LUBRIKANTI mogu smanjiti mogućnost da kondom pukne. Također, koristite samo ovlaživače na bazi vode jer ovlaživači na bazi ulja kao što su vazelin, razna ulja, ili kreme mogu oštetiti kondome.

3. ZAŠTITA JE POTREBNA I KOD ORALNOG SPOLNOG ODNOSA. Oralni spolni odnos također nosi određeni rizik za prijenos spolno prenosivih bolesti, posebno ako tjelesne izlučevine (ejakulat, vaginalni sekret, krv) dospiju u usta. Rizik je još veći ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje).

4. ŠTO U SLUČAJU RIZIČNOG SPOLNOG ODNOSA ILI POJAVE SIMPTOMA BOLESTI? Obavezno što prije otići liječniku. Rano otkrivanje bolesti omogućava uspješnije liječenje, a u slučaju dijagnoze spolno prenosive bolesti, liječenje je nužno za oba partnera istovremeno.

Više o odgovornom spolnom ponašanju i zaštiti spolnog zdravlja pročitajte OVDJE.

Izvor: javno-zdravlje.hr, 24.07.2014.