Sedam činjenica koje roditelji trebaju znati o prevenciji HPV-a

HPV šalabahter NoviWeb

Budući da sam majka dvoje tinejdžera, tema seksa često se pojavljuje u našoj obitelji. Suprug i ja iskreno i otvoreno razgovaramo sa svojom djecom jer želimo da imaju ispravne informacije kada dođe trenutak da donose odluke o svojim seksualnim partnerima.

Takvi razgovori podrazumijevaju i važnost korištenja kondoma, posljedice koje mogu ostaviti spolno prenosive bolesti i kakve su im mogućnosti zaštite na raspolaganju. Potonje uključuje i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa ili HPV-a.

HPV je virus koji se prenosi vaginalnim, analnim ili oralnim seksom te je poznat uzročnik raka vrata maternice i raka grla. Prema podacima CDC-a, približno 79 milijuna ljudi u Americi je zaraženo HPV-om, a njih oko 14 milijuna novih se zarazi svake godine.

HPV se povezuje uz razvoj raka vrata maternice, vagine, penisa i anusa, kao i raka grla, korijena jezika i krajnika. HPV je ujedno i najčešća spolno prenosiva infekcija koja u najvećem broju slučajeva ne pokazuje nikakve simptome, zbog čega je teško znati je li vaš partner zaražen u trenutku spolnog odnosa.

Za roditelje, tema cijepljenja protiv HPV-a popraćena je brojnim kontroverzama, a pogrešne i zbunjujuće informacije otežavaju donošenje informiranih odluka za zdravlje vašeg djeteta. Zbog neutemeljenog straha od cjepiva i dugoročnih posljedica cijepljenja te općeg neznanje o HPV-u mnogi roditelji uopće ne žele pokretati temu cijepljenja protiv HPV-a s djetetovim liječnikom niti cijepiti svoje dijete protiv HPV-a. Mitovi i netočne glasine o HPV cjepivu koje se šire u medijima, na društvenim mrežama i kvazi medicinskim web stranicama razvijaju strah od ovog cjepiva koje spašava život.

U nastavku je sedam činjenica koje roditelji moraju znati o cjepivu protiv HPV-a:

1. HPV cjepivo najbolje je primiti prije izlaganja virusu HPV-a

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se prije stupanja u prvi spolni odnos, kako bi se osoba zaštitila prije izlaganja virusu. I ne, to ne znači da će ranije početi sa spolnim odnosima.

2. Cjepivo protiv HPV-a je sigurno

Cjepivo protiv HPV-a u svijetu se koristi više od deset godina tijekom kojih je proveden velik broj znanstvenih istraživanja o posljedicama cjepiva. Ozbiljna znanost i statistike pokazuju da je HPV cjepivo savršeno sigurno.

3. HPV cjepivo nema nikakve ozbiljne posljedice

Osim privremenog crvenila na mjestu uboda, vaše dijete neće pretrpjeti nikakve dugoročne ozbiljne posljedice od cjepiva. Izvještaji koji govore da cjepivo uzrokuje neplodnost su lažni, dok znanstveno utemeljena istraživanja pokazuju da je cjepivo sigurno.

4. Broj HPV infekcija pada s korištenjem cjepiva

Nedavna istraživanja pokazuju da je učestalost tipova HPV virusa sadržanih u cjepivu značajno pala kod žena u dobnoj skupini 18-59 od 2009-2010 i 2013-2014. Najbolji primjer za to je Australija – australska savezna vlada od 2007. godine nudi besplatno cijepljenje djevojčica u dobi od 12 do 13 godina. Djevojkama i mladićima koji su izvan te dobne skupine osigurane su dvije besplatne doze cjepiva. Između 2005. i 2015. postotak žena u Australiji, u dobi od 18 do 24 godine koje su imale HPV pao je sa 22.7 posto na samo 1.1 posto.

5. Ne potičete promiskuitet svoje djece ako ih cijepite protiv HPV-a

Jedan od najčešćih argumenata koje čujem od roditelja jest da cijepljenje protiv HPV-a praktički daje dopuštenje za nesiguran seks. POGREŠNO! Cjepivo protiv HPV-a sprječava širenje HPV-a i, ako se cijepi dovoljno rano, vaše će dijete biti zaštićeno prije nego što uopće dođe u kontakt s virusom.

6. I dječaci se trebaju cijepiti protiv HPV-a

Statistike pokazuju da će se 8 do 9 od 10 seksualno aktivnih osoba tijekom života zaraziti HPV-om. Rak vrata maternice je vezan uz infekciju HPV-om, no isto tako i rak anusa, penisa, usta i grla od kojih mogu oboljeti i muškarci. HPV cjepivo prevenira zarazu virusom i štiti od genitalnih bradavica i raka uzrokovanih HPV-om.

7. Cjepivo protiv HPV-a može spastiti život vašeg djeteta

Postoji toliko stvari na koje kao roditelj ne možete utjecati, no zaštita svog djeteta od HPV-a nije jedna od tih. Ne poznajem nijednog roditelja koji ne bi zaštitio svoje dijete od raka vrata maternice ili grla. Cijepljenjem svog djeteta štitite i drugu djecu (koja će jednog dana odrasti, kao i vaše) od rakova uzrokovanih HPV-om.

Cjepivo protiv HPV-a je sigurno, učinkovito i potrebno. Uzevši u obzir pad broja oboljelih tijekom godina otkako je cjepivo u upotrebi, jasno je da je cijepljenje dobra stvar. Ako se taj trend nastavi i stopa procijepljenosti nastavi rasti, imamo šansu potpuno eliminirati rakove uzrokovane HPV-om ili barem minimalizirati broj oboljelih na najmanju moguću mjeru.

Izvor: scarymommy.com, 17.08.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za učenike i učenice u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Cijepiti se mogu i dječaci i djevojčice jer su i žene i muškarci u riziku od obolijevanja od bolesti uzrokovanih HPV-om.