Smanji mogućnost infekcije HPV-om edukacijom i prevencijom

HPV šalabahter NoviWeb

HPV je spolno prenosiva genitalna infekcija koja je uzrokovana humanim papilomavirousom. HPV čini skupina s više od sto tipova, a njih 40-ak je spolno prenosivo. U slučaju zaraze kod nekih oboljelih se mogu pokazati simptomi, dok kod drugih ne moraju. Infekcija uglavnom prolazi sama od sebe, no postoje tipovi virusa koji izazivaju značajnije abnormalnosti.

Virus se zapravo širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i zaraženim sluznicama. Ako su zaražena koža ili sluznice k tome oštećene, to će pogodovati infekciji jer će virus lakše doći do bazalnih slojeva kože. Osnovni način prijenosa su zaražena područja genitalnog trakta oba spola, pa se tako HPV najčešće dobiva kao posljedica spolnog kontakta sa zaraženom osobom.

Kako se liječi HPV?

Za HPV infekciju ne postoji lijek te kod većine infekcija prođe sama od sebe. No, iako se ne može izliječiti, možete smanjiti rizik od genitalne HPV infekcije.

Najsigurniji način za smanjivanje rizika od dobivanja HPV-a je apstinencija od spolnog odnosa, ali ako to niste u mogućnosti, korištenje kondoma je nužno potrebno. Također, učinkovitu zaštitu pruža i cjepivo protiv HPV-a koje štiti od onih tipova virusa odgovornih za nastanak genitalnih bradavica i čak šest vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci.

Izvor: net.hr, 14.01.2018.