Spolne bolesti koje se prenose poljupcem

Informativka

Jeste li znali da se i ljubljenjem mogu prenijeti neke od spolno prenosivih bolesti? Na vrhu liste su herpes, HPV i sifilis, a ako oba partnera imaju krvarenje desni ili otvorene rane, u tom slučaju se poljupcem može prenijeti čak i HIV.

Herpes

Najčešći je onaj uzrokovan herpes simplex virusom (HSV) tip 1 koji najčešće nastaje na području usana. HSV 2 je genitalni herpes, koji se očituje kao bolna ranica na stražnjici, genitalijama ili analnom području. U svakom slučaju i oralni i genitalni herpes može biti uzrokovan HSV tip 1 ili 2. Budući da se herpes sastoji od tekućine ispunjene virusima, može se prenijeti direktnim kontaktom. Možeš se zaraziti HSV i ako osoba s kojom se ljubiš nema vidljiv herpes jer se  virus može nalaziti u koži. Uobičajeno je da se herpes tip 1 prenosi ljubljenjem, a herpes tip 2 vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. Ne postoji lijek za herpes, ali antivirusni lijekovi, mogu ublažiti i skratiti simptome.

Sifilis

Uzrokuje ga bakterijska infekcija. U ranom stadiju može se pojaviti kao bezbolan, ali iznimno zarazan čir može biti prisutan i do šest tjedana. Nakon toga nastupaju sekundarni simptomi koji mogu potrajati nekoliko tjedana. Ti simptomi su nalik gripi, uključujući osip i gubitak kose. Sifilis se prenosi direktnim kontaktom, obično vaginalnim, oralnim ili analnim odnosom, ali u nekim slučajevima i poljupcem.

HPV

Infekcija HPV-om vrlo je česta, čak toliko da je većina seksualno aktivnih osoba dobije jednom tijekom života. Kod žena se pojavljuju na vratu maternice, u vagini ili anusu, a kod muškaraca na penisu i anusu. Oko 40 visokorizičnih tipova HPV-a može povećati rizik od razvoja raka.

Prenosi se dodirom kože vaginalnim, oralnim ili analnim seksom. HPV infekcijom mogu biti zaraženi usta i grlo (oralni HPV).  Oralni HPV može se prenijeti oralnim seksom ili ljubljenjem.

Posljedice neliječene infekcije HPV-om

Kako se možeš zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

  • Ne zaboravi da oralno zdravlje tvoga partnera utječe i na tebe, stoga mudro biraj s kim se ljubiš.
  • Održavaj monogamnu vezu!
  • Koristi prezervative tijekom seksa, ali imaj na umu da te ni oni ne mogu zaštititi od svih spolno prenosivih bolesti.

Izvor: zdravakrava.24sata.hr, 20.03.2017.