Spolne bolesti kojima se možete zaraziti i uz kondom

Informativka NoviWeb

Znamo da je osnovna zadaća kondoma spriječiti prenošenje sjemena, čime se osim neželjene trudnoće, može spriječiti i prenošenje brojnih spolnih bolesti. No jeste li znali da se nekim spolno prenosivim bolestima možete zaraziti čak i uz uporabu kondoma?

Kada se koristi pravilno i pri svakom spolnom odnosu, kondom uspješno sprječava prenošenje spolnih bolesti poput hepatitisa B, hepatitisa C, gonoreje, klamidije i HIV-a. No, problem je u tome da se ne prenose sve spolne bolesti preko sjemena, što znači da prezervativ možda neće biti dovoljna zaštita.

Neke spolno prenosive bolesti mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje, poput neplodnosti i raka. Donosimo četiri najčešće bolesti kojima se možemo zaraziti i kada koristimo prezervativ.

  1. Genitalni herpes
  2. HPV
  3. Stidne uši
  4. Sifilis

Više o svakoj od navedenih bolesti pročitajte u ovom članku!

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr, 29.05.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno i za djevojčice i za dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Cijepljenje protiv HPV-a predstavlja najučinkovitiju zaštitu od čak šest vrsta raka od kojih mogu oboljeti i žene i muškarci.