Saznaj sve o spolno prenosivim infekcijama

Informativka

Spolno prenosive infekcije su zarazne bolesti koje se prenose spolnim kontaktom sa zaražene na zdravu osobu. Mlade su osobe posebno osjetljive i svatko se može zaraziti prilikom nezaštićenog (bez kondoma) vaginalnog, oralnog ili analnog odnosa sa zaraženom osobom.

Najčešći simptomi spolno prenosivih infekcija

Često, osobito u početku infekcije nema nikakvih simptoma ili su oni vrlo blagi, tako da se bolest kasno otkriva. Kod pojave bilo kojeg simptoma spolno prenosivih infekcija, odmah se javite liječniku:

  • pojačani ili promijenjeni iscjedak iz vagine, penisa ili anusa,
  • osjetljivost, žarenje ili svrbež genitalnog i/ili analnog područja,
  • osjećaj žarenja, pečenja, bolova i/ili iritacije tijekom ili poslije mokrenja,
  • osjetljivost i bolovi tijekom spolnog odnosa,
    bolovi i otok u preponama,
  • osjetljivost u donjem dijelu trbuha
  • bolovi i osjetljivost u donjem dijelu trbuha
  • pojava ranica, bradavica, mjehurića ili bilo kakvih izraslina i promjena na spolnim organima, genitalnom ili analnom području i/ili ustima.

SPI koje su uzrokovane bakterijama (gonoreja, sifilis, klamidijska infekcija) su izlječive, za razliku od SPI uzrokovanih virusima (genitalni herpes, HPV infekcija, AIDS i hepatitis B) koje se ne mogu izliječiti, već se samo mogu ublažiti simptomi. Sve SPI je potrebno liječiti jer unatoč tome što simptomi nestanu ili se smanje, upalni procesi se nastavljaju i bolest se može prenijeti sa zaražene na zdravu osobu. Neophodno je da osobe s kojima ste imali seksualne odnose informirate o tome da ste zaraženi, kako bi se i one obratile liječniku.

Uz izuzetak AIDS-a, žene su općenito izloženije i imaju više posljedica od SPI nego muškarci. Najčešće posljedice su teški upalni procesi reproduktivnih organa, neplodnost ili smanjena plodnost, spontani pobačaji, izvanmaternična trudnoća, predstadiji raka ili rak vrata maternice, oštećenja ostalih organa pa i smrt oboljele osobe.

Primjena prezervativa pri svakom spolnom odnosu znatno smanjuje rizik prijenosa SPI. Korištenjem dvostruke zaštite (hormonske pilule i kondomi) zaštitili/e ste se od SPI i trudnoće.

Klamidija je najraširenija spolno prenosiva infekcija, osobito u adolescenata/ica. Uzrokuje ju bakterija koja kod žena u početku izaziva upalu vrata maternice (cervicitis), a zatim i upalu maternice, jajnika, jajovoda i okolnog tkiva. Kod muškaraca izaziva uretritis. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa. Posljedice su neprohodnost jajovoda, izvanmaternična trudnoća, spontani pobačaji te neplodnost muškaraca i žena.

Gonoreja (triper, kapavac) je SPI uzrokovana bakterijom. Inkubacija traje tri do pet dana i kod žena u početku izaziva upalu vrata maternice (cervicitis), a zatim i upalu maternice, jajnika, jajovoda i okolnog tkiva. Kod muškaraca izaziva uretritis. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa. Posljedice su neprohodnost jajovoda, izvanmaternična trudnoća te neplodnost muškaraca i žena.

Sifilis također uzrokuje bakterija koja putem krvotoka zahvaća cijelo tijelo. Inkubacija traje tri tjedna i u prvom stadiju se javlja ranica na rodnici, penisu ili anusu koja nestaje za četiri do šest tjedana kada se javlja osip, grlobolja, vrućica i ranice u ustima. Poslije više godina, u trećem stadiju, dolazi do oštećenja srca, mozga, kostiju i unutarnjih organa. Prenosi se s majke na dijete prije poroda tako da novorođenče pati od teških oštećenja, a moguća je i smrt novorođenčeta. Potrebno je liječenje oba spolna partnera antibioticima, a tijekom liječenja obavezna je apstinencija od spolnog odnosa.

HPV infekcija je izazvana humanim papilloma virusima i česta je kod mladih ljudi. Često je bez simptoma, a mogu se pojaviti spolne bradavice, šiljati kondilomi na rodnici, penisu i anusu koji mogu biti bolni i krvariti. Neki od virusa uzrokuju i rak vrata maternice, stidnice, rodnice, anusa, penisa te glave i vrata. Za virus nema lijeka, premda neki od virusa nestaju spontano. Promjene se liječe premazivanjem, lijekovima i kirurški.

AIDS (sindrom stečenog nedostatka imunosti) je uzrokovan virusom humane imunodeficijencije (HIV) koji slabi imunosni sustav i obranu tijela od infekcija i bolesti. Inkubacija traje od šest mjeseci do deset godina, a zaraženost se može utvrditi HIV-testom dva do šest tjedana od zaraze. Prenosi se vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom, s majke na dijete tijekom trudnoće, poroda i dojenja te krvlju. Simptomi koji se javljaju kod zaražene osobe su umor, noćno znojenje, proljevi, dugotrajan noćni kašalj, gubitak težine, promjene na sluznici usta i koži, otečeni limfni čvorovi, itd. Nije otkriven lijek protiv virusa, već se koristi kombinacija antivirusnih lijekova i lijekova koji jačaju imunost te smanjuju simptome i produžuju život oboljele osobe.

Hepatitis B je teška bolest jetre koja se prenosi vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom te tjelesnim tekućinama, krvlju i priborom za intravensku primjenu droge. Za virus nema lijeka, ali postoji učinkovito cjepivo.

Kandidijazu uzrokuje gljivica candida albicans i nije nužno povezana sa spolnim kontaktom. Pretjeran rast gljivica koje se normalno nalaze u tijelu može bti izazvan nekim bolestima i stanjima te upotrebom lijekova. U slučaju zaraze potrebno je liječenje oba partnera.

Trihomonijazu uzrokuje jednostanični parazit koji nakon četiri do dvadeset dana od zaraze uzrokuje upalu sluznice rodnice. Prenosi se vaginalnim spolnim odnosom i potrebno je liječenje oba partnera.

Izvor: Imaš pravo znati – seksualnost i reproduktivno zdravlje od A do Ž, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje