Spriječite infekciju HPV-om na vrijeme

HPV šalabahter

Ako ste prestari da primite svoju dozu HPV cjepiva u školi, biste li se svejedno trebali cijepiti? Odgovor je, vjerojatno da.

Cijepljenje protiv HPV-a uobičajeno je pred kraj osnovnoškolskog obrazovanja. No, čak i ako ne pripadate u navedenu dobnu skupinu, još uvijek biste trebali brinuti o primanju svoje doze za zaštitu od raka vrata maternice i drugih vrsta raka, kaže Jennifer Blake, predsjednica Uprave Udruge opstetičara i ginekologa Kanade. „Svakako preporučujemo da se svi mladi ljudi cijepe“, navodi dr. Blake.

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet Child & Adolescent Health otkrilo je da je cjepivo učinkovito u zaštiti od raka vrata maternice uzrokovanog HPV-om i kod žena koje su primile svoju dozu između 15. i 20. godine starosti.

HPV cjepivo najučinkovitije kod mladih ljudi

Ipak je još uvijek bolje cijepiti se u mlađoj dobi. „Imamo podatke za djecu od devete godine života koji su pokazali da, ako ste cijepljeni kao devetogodišnjak, odgovor vašeg imunološkog sustava puno je snažniji i potrebne su samo dvije doze cjepiva kako bi zaštita bila cjelovita“, ističe dr. Blake. Nakon navršene 14. godine, potrebne su tri doze za cjelovitu zaštitu. Osim toga, cjepivo je najučinkovitije prije izlaganja HPV-u, odnosno prije stupanja u prvi spolni odnos.

Cijepljenje protiv HPV-a za muškarce

HPV cjepivo nije namijenjeno samo ženama, napominje dr. Blake. Dok se dječaci, kao i djevojčice, cijepe u školi, muškarci u svojim dvadesetima možda bi željeli uzeti svoju dozu ako još nisu. Cijepljenje može spriječiti nastanak genitalnih bradavica i raka grla, penisa i anusa kod muškaraca te pomoći i u zaštiti njihovih partnerica.

Ako ste zainteresirani za cjepivo, svakako biste trebali razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom kako bi raspravili je li cjepivo prikladno za vas.

Izvor: globalnews.ca, 08.08.2016.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole. Ako se želite cijepiti protiv HPV-a, a ne spadate u navedenu dobnu skupinu, informirajte se kod svog liječnika o mogućnostima.