Srednja.hr: Mladi o spolnim bolestima ne znaju gotovo ništa

HPV šalabahter

Znanje mladih o spolno prenosivim bolestima nije na visokoj razini. Ako koristimo školske ocjene, bilo bi tek nešto malo bolje od dovoljan.

Portal srednja.hr napravio je kviz s 14 pitanja na koji je odgovore dalo 2800 mladih. Prosječni rezultat za rješavanje 14 pitanja bio je 8,79 točnih, odnosno 62,79 posto.

Glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević kaže kako takvi rezultati, s obzirom na to da se u školama gotovo ništa ili jako malo uči o spolnom ponašanju i odgovornosti, ne iznenađuju jer su mladi osuđeni na traženje neprovjerenih informacija na internetu.

Volio bih vidjeti istraživanje koliko roditelja informira svoju djecu o spolno odgovornom ponašanju jer vjerujem da bit i rezultati utvrdili kako mladi ni doma, ni u školi ne mogu dobiti kvalitetne informacije, kaže Matijević.

Pitanja su uključivala znanje o spolnim bolestima, rizicima neodgovornog ponašanja, tegobama koje bolesti uzrokuju te koje od njih izazivaju nastanak karcinoma, ali dovode i do smrti. Mladi koji su odgovorili na anketu, ni na jedno pitanje nisu odgovorili 100 posto točno.

Primjerice, na pitanje “Koja se infekcija još naziva tihom upalom budući da najčešće ne izaziva nikakve zdravstvene tegobe zbog kojih bi se potražila liječnička pomoć?” među ponuđenim odgovorima samo 26 posto ispitanih odgovorilo je točno i znalo da je riječ o klamidiji.

Samo ih je 20 posto znalo da HPV u većini slučajeva nestaje sam od sebe i ne uzrokuje nikakve zdravstvene tegobe. Međutim, kada infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i nekoliko vrsti raka.

Izvor: Jutarnji list, 29.10.2016.