Što je HPV i kako se od njega zaštititi?

HPV šalabahter

KLJUČNE ČINJENICE O HPV-U

  • Oko 40 tipova HPV-a utječe na anogenitalno područje (vaginu, penis i anus). Njih nazivamo genitalnim HPV infekcijama.
  • Riječ je o spolno prenosivoj infekciji koja se prenosi vaginalnim, analnim i oralnim spolnim odnosom sa zaraženom osobom.
  • Simptomi HPV infekcije nisu uvijek vidljivi i ovise o tipu HPV-a. Neki tipovi HPV-a uzrokuju genitalne bradavice, dok drugi mogu dovesti do nastanka raka.
  • Korištenje prezervativa pri svakom spolnom odnosu smanjuje rizik od infekcije, no ne predstavlja stopostotnu zaštitu budući da se HPV-om mogu zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom.
  • Cijepljenje protiv HPV-a vrlo je učinkovita i sigurna zaštita od infekcije HPV virusom.

Što je humani papilomavirus (HPV)?

HPV je naziv za skupinu virusa koji mogu zaraziti anogenitalno područje u žena i muškaraca i dovesti do razvoja genitalnih bradavica ili nekoliko vrsta raka (rak vrata maternice, rodnice, stidnice, anusa, penisa te usta i grla).

Moguće je biti zaražen s više od jednog tipa virusa u bilo kojem trenutku.

Koliko je HPV opasan?

Postoji više od 100 različitih tipova HPV-a, od kojih 40-ak može zaraziti anogenitalno područje. Dok većina HPV infekcija neće izazvati nikakve probleme te će nestati same od sebe u roku dvije godine, neki visokorizični tipovi mogu dovesti do razvoja raka.

HPV viruse dijelimo na dvije osnovne skupine:

  • Niskorizične – uzrokuju genitalne bradavice koje je moguće liječiti
  • Visokorizične – mogu dovesti do razvoja nekoliko vrsta raka u muškaraca i žena

Genitalne HPV infekcije vrlo su zarazne i lako se prenose s jednog partnera na drugog. Ako ste se upustili u nezaštićen spolni odnos ili sumnjate na infekciju, odmah se obratite liječniku, čak i ako ne pokazujete nikakve simptome.

Kako se HPV prenosi?

HPV se prenosi intimnim kontaktom kože o kožu, a zaraziti se možete vaginalnim, analnim ili oralnim spolnim odnosom s osobom koja je već zaražena tim virusom. Važno je imati na umu da za infekciju HPV-om nije nužan spolni odnos – zaraziti se možete već i kontaktom sluznice o sluznicu, bez penetracije ili ejakulacije.

Kako izgledaju simptomi HPV-a?

Većina osoba nema nikakvih znakova ni simptoma HPV infekcije i stoga nije ni svjesna svoje zaraze, kao ni činjenice da može prenijeti HPV na svoje spolne partnere.

Kako se zaštititi od HPV-a?

Postoji nekoliko načina kako možete zaštititi svoje zdravlje od infekcije HPV-om.

  • Apstinencija – suzdržavanje od spolnih odnosa/spolnog kontakta jedina je stopostotna zaštita od HPV-a, ali i drugih spolno prenosivih bolesti
  • Odgovorno spolno ponašanje – korištenje zaštite pri svakom spolnom odnosu, vjernost jednom partneru
  • Cijepljenje protiv HPV-a – cjepivo protiv HPV-a predstavlja učinkovitu i sigurnu zaštitu od infekcije najopasnijim tipovima HPV-a koji mogu dovesti do razvoja raka ili nastanka genitalnih bradavica

U Hrvatskoj je dostupno besplatno cijepljenje za dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole. Cijepljenje se preporučuje u predadolescentnoj dobi budući da je tada imunološki odgovor najbolji, a zaštita najveća. Cijepljenje provode nadležni timovi školske medicine, a preporučuje se i dječacima i djevojčicama jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti uzrokovanih HPV-om.