Ono što ne znate o kontracepciji

Informativka

Novi trend u kontracepciji: tablete koje se uzimaju kontinuirano

Kontracepcijske tablete su u uporabi gotovo 50 godina i postale su jedna od najčešćih korištenih metoda kontracepcije osobito u razvijenim državama. Napredak na ovome polju u prošlosti se očitovao smanjenjem doze hormona i uvođenjem novih djelotvornih supstanci. Kontracepcijske tablete su se uglavnom uzimale 21 dan iza čega jeslijedila sedmodnevna pauza.  Umjesto 21 tablete nova generacija sadrži 24 ili 26 hormonskih tableta, a do kraja menstrualnog ciklusa (28 dana) se uzimaju tablete koje ne sadrže aktivnu supstancu.

Koje su prednosti novog režima uzimanja?

Produženje hormonskog intervala ima nekoliko prednosti. Prva je bitno manje hormonska fluktuacija do koje je znalo dolaziti u režimu sa 21.tabletom. Te fluktuacije su dovodile do povratka simptoma vezanih za menstruacijski ciklus kao što su bolovi u zdjelici, glavobolje, osjetljivost grudi, nadutost. Druga važna prednost su koristi koje s novim načinom uzimanja postaju još izraženije. To su u prvom redu pozitivno djelovanje na kožu, smanjenje simptoma PMS-a, manje zadržavanja tekućine koje neki od novih kontraceptiva imaju. Jedna od praktičnih prednosti je rutina svakodnevnog uzimanja zbog čega se kontracepcijske tablete rjeđe zaboravljaju.

Korištenje kombinirane oralne hormonske kontracepcije kroz najmanje 12 mjeseci reducira rizik za rak endometrija za 50-60%. Snažan protektivni učinak na rak endometrija nastaje nakon tri godine, a povisuje se trajanjem korištenja kontracepcije. Nakon prekida dugotrajne oralne hormonske kontracepcije zaštite za endometrij održana je i više od 20 godina. Rak jajnika je najzloćudnija maligna bolest ženskog spolnog sustava. Zato je zaštitni učinak OHK na tu bolest posebno važan. Pad rizika za tu bolest bilježi se već nakon šest mjeseci korištenja OHK dok se nakon tri godine može dokazati i statistički važna korist.

Hitna kontracepcija (postkoitalna kontracepcija, pilula jutro poslije)

Nakon seksualnog odnosa bez zaštite hitna kontracepcija može spriječiti trudnoću. Važno je napomenuti da se ona primjenjuje samo kao “hitna pomoć” i da nije redovna metoda kontrole rađanja. Hormonska metoda zaustavlja ovulaciju. Primjenjuje se unutar 72 sata od seksualnog odnosa.

Hitna hormonska kontracepcija nazvana “pilula za jutro poslije” je učinkovita između 58 i 95 %*.

Koji su nedostatci? Može izazvati mučnine – ako osjetite mučninu unutar 2 sata od uzimanja pilule, to može smanjiti njezinu učinkovitost. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS. Mora se uzeti u ograničenom vremenskom roku nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Ne preporuča se kao redovna metoda kontracepcije, a može poremetiti i menstrualne cikluse.

Gdje je dostupno?

Ako imate 16 godina ili više možete ju kupiti u ljekarnama. Dostupnost i dob kad se može kupiti se razlikuje od države do države.

U hormonska kontracepcijska sredstva osim pilula spadaju i hormonske injekcije i hormonski implantati. Vrlo su djelotvorna zaštita i djeluju na sličan način kao i pilula. Ne daju se djevojkama.

Flaster (ortho evra)

Na koji način štiti: postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za oplođenog jajašca.

Način korištenja: u ciklusu žena potroši 3 flastera; 3 tjedna lijepi po 1 flaster na područje trbuha, stražnjice ili nadlaktice; 4. tjedan je bez flastera kad dolazi do krvarenja.

Prednosti: slobodan odnos, brigu o flasteru valja voditi tri puta na mjesec, niske koncentracije hormona koje ne opterećuju jetra

Nedostaci: vidljiv na koži te kao i hormonske tablete ne smiju ga upotrebljavati dojilje, žene koje puše, one starije od 35 godina, žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Savjeti: praktičan i pouzdan, sadržava nisku razinu hormona koji u tijelo ulaze preko kože, a ne preko probavnog trakta i jetre.

Kontracepcijski prsten

Na koji način štiti: poput hormonskih tableta, postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnježđenje jajašca.

Način korištenja: stavlja se u rodnicu prvog dana krvarenja te se ne vadi sve do 21. dana ciklusa; tada nastupa krvarenja nalik na mjesečnicu; 28. dan ciklusa stavlja se novi prsten.

Prednosti: visoka učinkovitost, slobodan odnos, niska koncentracija hormona, manje brige o uzimanju zaštite.

Nedostaci: ne smiju ga upotrebljavati dojilje, žene koje puše, žene starije od 35 godina, žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Savjeti: prsten je relativno novo kontracepcijsko sredstvo koje djeluje lokalno. Žene koje ga upotrebljavaju svjedoče o pojačanom vlaženju rodnice što može biti pomoć u slučaju suhoće rodnice.

Sterilizacija

Riječ je o trajnoj metoda kontracepcije kirurškim putem. Sterilizacija se provodi kod muškaraca i žena te im se trajno oduzima sposobnost reprodukcije U žena se prekidanjem jajovoda sprečava prolaz jajne stanice, a kod muškaraca se prekidanjem sjemenih kanala sprečava prolaz spermija. Predstavlja 100 posto djelotvornu, trajnu zaštitu, namijenjenu samo osobama iznad 35 godina koje imaju željan broj djece ili im trudnoća ugrožava zdravlje.

Češće se primjenjuje tzv. kemijska sterilizacija dok se operativnim putem provodi uz neke druge operativne zahvate kod žena. Među najvažnijim prednostima sterilizacije je to da je metoda trajna i ne smeta kod spolnog odnosa. Sterilizacija muškaraca je brza i jednostavna operacija s manjim izgledima za neuspjeh u odnosu na sterilizaciju žena. Oba postupka su trajna i nisu lako reverzibilna. Potrebna su više od dva mjeseca da sve sprema nestane iz sjemena pa se stoga mora koristiti dodatna kontracepcija prije nego što analiza sjemena potvrdi da sperme više nema. Ne štiti od spolno prenosivih bolesti, uključujući HIV/AIDS.

Autori: doc. dr. Dubravko Lepušić, dr. med. Sandra Radović-Radovčić

Korišteni dijelovi podataka  te dijelovi teksta iz brošura:

 • Agencije za odgoj i obrazovanje, brošure „Smjernice za proces individualnog obrazovanja“, Društveni aspekti rizičnog seksualnog ponašanja,
 • Hrvatski Časopis za javno zdravstvo,
 • Kako sa djecom razgovarati o seksualnosti, ljubavi i vezama (Udruga „Korak po korak“),
 • Kako djeca imaju djecu (analiza stanja i preporuke za postupanje u slučaju maloljetničkih trudnoća i roditeljstva, UNICEF i Udruga „Korak po korak“),
 • Mama je mama (projekt za maloljetne trudnice i majke, Udruga „korak po korak“),
 • Časopis „Medicus“
 • memo AIDS (mladi educiraju mlade o AIDS-u, Klinika za dječje bolesti Zagreb),
 • model zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama (4. modul)
 • Nastavni Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske Županije,
 • Narodni zdravstveni list
 • Pedeset savjeta za zdravlje
 • Pedriatica Croatica
 • Plan B (vodič za maloljetne trudnice i roditelje)
 • Problematični učici: rizično seksualno ponašanje u kasnoj adolescenciji
 • radionice „Ajmo pričati o seksu“
 • Seksualno nasilje u školama („Ženska soba“)
 • SEZAM (seksualna edukacija za mlade, CESI)
 • Sex na Ex (CESI)
 • Spolno prenosive bolesti i infekcije (priručnik stalnog medicinskog usavršavanja-poslijediplomski tečaj)
 • web portal odlikaši.hr
 • web portal roditelji.hr
 • web portal sveokontracepciji.com
 • web portal- t-portal
 • web portal trudnoće.hr
 • web portal zdravobudi.hr
 • web portal ženski kutak.hr