Što roditelji moraju znati o spolnom zdravlju tinejdžera?

HPV šalabahter NoviWeb

Jedan od važnih dijelova učenja adolescenata o seksu jesu i provjerene i znanstveno utemeljene informacije o spolno prenosivim bolestima. Što su to spolno prenosive bolesti? Kako se prenose? I kako ih je moguće spriječiti?

Ovo je nekoliko stvari koje roditelji moraju znati.

1. Ne moraš biti seksualno aktivan da bi dobio spolno prenosivu bolest

Česta zabluda među tinejdžerima jest da se spolno prenosive bolesti šire jedino putem vaginalnih spolnih odnosa. Zapravo, većina spolno prenosivih bolesti se prenosi putem tjelesnih tekućina poput sperme, vaginalne tekućine i krvi, što znači da se osoba može zaraziti putem vaginalnog, ali i analnog i oralnog spolnog odnosa. Neke se spolne bolesti, poput herpesa i genitalnih bradavica, mogu prenijeti i samo kontaktom kože o kožu na zaraženom području.

„Svaki put kad imate doticaj kože o kožu, što uključuje i prste i spolne organe, kao i oralni seks, možete se zaraziti“, napominje dr. Lisa Lowery.

2. Najčešće spolno prenosive bolesti među tinejdžerima su klamidija i gonoreja

Klamidija i gonoreja su bakterijske spolno prenosive bolesti koje se prenose putem vaginalnog, analnog i oralnog seksa, a zaraziti se mogu i žene i muškarci. Infekcije se mogu liječiti antibioticima, no infekciju je često teško prepoznati jer ne pokazuje simptome.

3. Druge česte spolno prenosive bolesti i njihovi simptomi

HPV – Jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, osobito među mladima. Smatra se da će svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života doći u doticaj s ovim virusom. Simptomi ovise o tipu HPV-a, često se uopće ne pokazuju. Neki tipovi HPV-a uzrokuju genitalne bradavice, dok drugi mogu dovesti do razvoja raka vrata maternice, penisa i anusa. Danas postoji cjepivo kojim se prevenira infekcija tipovima HPV-a koji uzrokuju rak i genitalne bradavice.

HIV – Spolna bolest koja, ako se ne tretira, može dovesti do AIDS-a. Rani simptomi HIV-a slični su simptomima gripe.

Trihomonijaza – Uzrokuje je parazit, a širi se putem genitalnog kontakta. Simptomi uključuju neugodan miris iz rodnice te peckanje i svrbež u području spolovila.

Genitalni herpes – Jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti koja se širi spolnim odnosom, odnosno, vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Simptomi uključuju bol, žarenje ili svrbež kože genitalnog područja, žarenje tijekom mokrenja, čireve na genitalnom području.

Sifilis – Rani stadij sifilisa izgleda kvržica koja za dan do dva prelazi u ranicu. Kasniji su stadiji često bez simptoma, dok se ponovno ne pojavi uzrokujući ozbiljne zdravstvene probleme, ponekad čak i smrt. Prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim seksom.

4. Neke spolno prenosive bolesti mogu se liječiti antibioticima

U spolne bolesti koje se mogu liječiti antibioticima spadaju klamidija, gonoreja, sifilis i trihomonijaza.

5. Za neke spolne bolesti ne postoji lijek

U njih se ubraja humani papiloma virus (HPV) i HIV. Za obje bolesti postoje tretmani, no ne i lijek.

6. Ignoriranje spolno prenosivih bolesti može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

HIV dovodi do AIDS-a, dok sifilis, ako se ne liječi, također uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, čak i smrt. I druge spolno prenosive bolesti, poput klamidije i gonoreje, mogu dovesti do ozbiljnih problema, poput neplodnosti. Ovo je osobito opasno za žene, no i muškarci mogu postati neplodni kao posljedica neliječene infekcije reproduktivnog sustava.

7. Spolno aktivni tinejdžeri trebali bi se testirati na spolno prenosive bolesti

Općenito je vrlo važno testirati se ako ste spolno aktivni. No, jedan pregled ne znači da je priča završena: „Ako imate novog partnera/icu, vrijeme je da se ponovno testirate“, navodi dr. Lowery, dodajući kako je testiranje na ove najčešće spolno prenosive bolesti jednostavno.

8. Spolno prenosive bolesti se mogu spriječiti

Razgovarajte sa svojim tinejdžerom o važnosti sigurnog seksa, ne samo zbog izbjegavanja neželjene trudnoće, već i zbog zaštite od bolesti.

Korištenje kondoma. Najbolja zaštita od spolno prenosivih bolesti prilikom vaginalnog ili analnog spolnog odnosa jest kondom. Podsjetite svoju djecu da različiti oblici kontracepcije poput pilula štite od neželjene trudnoće, ali ne i od spolno prenosivih bolesti.

Komunikacija s partnerom/icom. Lowery navodi da tinejdžeri također moraju naučiti razgovarati sa svojim seksualnim partnerima kako bi zaštitili sebe, ali i njih.

Cijepljenje protiv HPV-a. I djevojčice i dječaci se mogu cijepiti protiv HPV-a. Nažalost, mnogi su roditelji još uvijek neopravdano zabrinuti oko HPV cjepiva, no dr. Lowery navodi da nema razloga za zabrinutost i da su nuspojave cjepiva minimalne.

Izvor: yourteenmag.com, 24.08.2018.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole te preporučeno od strane medicinskih stručnjaka. Važno je cijepiti oba spola jer su i žene i muškarci u jednakom riziku od razvoja raka uzrokovanih HPV-om.