Što roditelji trebaju znati o prevenciji HPV-a?

HPV šalabahter NoviWeb

Roditelji, danas možete zaštititi svoju djecu od rakova uzrokovanih HPV infekcijom. Kako? Sigurnim i učinkovitim cjepivom.

Ovdje je pet glavnih stvari koje trebate znati o humanom papiloma virusu (HPV) i njegovoj prevenciji.

1. HPV infekcije su vrlo česte

HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija kojom se zarazi gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku života. Najčešće „žrtve“ HPV-a su mlade osobe u kasnim tinejdžerskim i ranim adolescentnim godinama, a većina ljudi koja ima HPV toga nije niti svjesna. Postoji više različitih tipova HPV-a, neki od njih ne uzrokuju velike probleme i uglavnom nestaju sami od sebe, no drugi mogu dovesti do razvoja čak šest vrsta raka. Danas je poznato da je HPV glavni uzročnik raka vrata maternice, a može uzrokovati i rak anusa, penisa, vagine te grla, vrata i krajnika.

2. Možete zaštititi svoje dijete od raka uzrokovanog HPV-om

Srećom, danas postoji način prevencije rakova uzrokovanih HPV-om – cijepljenje. Cjepivo protiv HPV-a detaljno je izučavano u brojnim znanstvenim istraživanjima prije nego što je uopće pušteno u upotrebu te nastavlja biti praćeno i dalje. Dosadašnja znanstvena istraživanja potvrdila su sigurnost cjepiva, ali i dugoročnu zaštitu koju pruža od infekcije HPV-om i bolesti vezanih uz HPV.

3. Većina nuspojava koje se mogu pojaviti su potpuno bezazlene

Najčešće nuspojave HPV cjepiva su iste kao i kod drugih cjepiva i mogu uključivati bol, privremeno oticanje i crvenilo na mjestu uboda. Druge nuspojave mogu uključivati vrućicu, glavobolju, nesvjesticu, mučninu, bol u mišićima.

4. I dječaci i djevojčice se trebaju cijepiti protiv HPV-a

Cjepivo pomaže prevenirati infekcije koje mogu dovesti do razvoja raka. Rak vrata maternice je najčešća vrsta raka uzrokovana HPV-om među ženama, dok je orofaringealni rak (grlo, jezik i krajnici) najčešća vrsta raka među muškarcima.

5. Potrebno je primiti sve doze HPV cjepiva kako bi zaštita bila učinkovita

Ovisno o dobi, dječaci i djevojčice trebaju primiti dvije ili tri doze cjepiva u određenom vremenskom razmaku. Nužno je primiti sve propisane doze cjepiva kako bi zaštita protiv HPV-a bila potpuna i učinkovita.

Izvor: womenshealth.gov, 21.02.2018.

U Hrvatskoj se od HPV-a mogu besplatno cijepiti i dječaci i djevojčice, što Hrvatsku svrstava među sedam zemalja u svijetu koje pružaju takvu vrstu prevencije. Cijepljenje protiv HPV-a provode nadležni timovi školske medicine.