HPV cjepivo

Što svaki roditelj mora znati o zaštiti svoje djece od HPV-a

HPV šalabahter Izdvojeno

Prosječna dob u kojoj mladi stupaju u spolne odnose u Hrvatskoj iznosi 16 godina, a podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju čak 30 posto njih ne koristi nikakvu zaštitu pri spolnom odnosu! Neodgovorno spolno ponašanje može dovesti do niza neželjenih posljedica, od neplanirane trudnoće do spolno prenosivih bolesti koje ozbiljno mogu ugroziti zdravlje i ostaviti doživotne posljedice.

Jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti među mladima je humani papiloma virus, odnosno, HPV, koji može dovesti do razvoja šest vrsta raka i genitalnih bradavica. Što bi o njemu roditelji trebali znati kako bi znali da vrijeme zaštititi svoju djecu, pojasnila je dr. Tatjana Petričević Vidović, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Dr. Petričević Vidović istaknula je važnost odazivanja roditelja na edukativne sastanke koji će se tijekom studenoga održavati u osnovnim školama diljem Hrvatske, s ciljem informiranja roditelja o HPV-u i mogućnosti besplatnog cijepljenja osmoškolaca. Liječnica je istaknula i nedovoljnu razinu znanja o raširenosti infekcije, zbog čega su upravo ovakvi sastanci od iznimne važnosti kako bi roditelji mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Osnovne informacije o HPV-u, kako se prenosi i kako ga spriječiti, pročitajte OVDJE.

Izvor: super.net.hr, 8.10.2018.