HPV cjepivo cijepljenje

Što treba znati o tipovima HPV-a i kako spriječiti infekciju?

HPV šalabahter

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oko 80 posto žena će se inficirati humanim papiloma virusom (HPV) barem jednom do 50. godine života. HPV je toliko česta spolno prenosiva infekcija da se čini kao da o tome ne treba ni razmišljati. No, ipak treba.

Osobe u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama su najpodložnije HPV infekciji, no kod većine ljudi virus će se povući sam od sebe u roku od dvije godine, ne ostavljajući nikakve zdravstvene posljedice. Međutim, ponekad HPV infekcija može biti dugotrajna, što virusu omogućuje da uzrokuje stanične promjene koje mogu dovesti do nastanka genitalnih bradavica ili razvoja raka.

A-B-C H-P-V – osnovno o HPV-u

Skupinu humanih papilomavirusa (HPV) čini više od 100 tipova virusa, od kojih približno 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Neki od tih tipova uzrokuju genitalne bradavice, neki ne pokazuju nikakve simptome. Nažalost, upravo su ti koji ne pokazuju simptome obično najopasniji.

HPV visokog rizika

Visokorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do razvoja raka – među njima su najpoznatiji HPV tipa 16 i HPV tipa 18, koji uzrokuju preko 70 posto slučajeva raka vrata maternice.

HPV niskog rizika

Slično tipovima koji uzrokuju rak, dva su tipa HPV-a zaslužna i za većinu slučajeva (90 posto) genitalnih bradavica – HPV tipa 6 i HPV tipa 11. Unatoč tome što ne uzrokuju rak, i genitalne bradavice su vrlo neugodne, a proces liječenja težak.

HPV cjepivo i prevencija

Cijepljenje protiv HPV-a predstavlja najučinkovitiju prevenciju HPV infekcije te posljedično prevenciju razvoja čak šest vrsta raka i genitalnih bradavica koje HPV uzrokuje. Cijepljenje se preporučuje u osnovnoškolskoj dobi – prije stupanja u prvi spolni odnos i kontakta s virusom. U toj je dobi i odgovor imunološkog sustava najbolji.

Unatoč uvriježenom mišljenju, muškarci nisu samo prijenosnici ovog virusa. Iako ne mogu oboljeti od raka vrata maternice, i dalje su izloženi riziku od raka anusa, penisa, grla i vrata. Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se i za dječake i za djevojčice jer i jedni i drugi u odrasloj dobi mogu oboljeti od bolesti koje HPV uzrokuje.

Izvor: womenshealth.org, 05.08.2015.

Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za sve dječake i djevojčice u osmim razredima osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Informirajte se u svojoj školi o mogućnosti prevencije infekcije HPV-om i razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste donijeli informiranu odluku o zdravlju svog djeteta!