Studija potvrdila: Cjepivo značajno smanjuje posljedice HPV-a

HPV šalabahter

Značajno se smanjila stopa cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) kod djevojaka i žena u kasnoj adolescenciji i ranim 20-im godinama starosti nakon uvođenja cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) u 2007. godini, pokazala je nova studija.

Smanjenje incidencije je bilo veće nego što je bilo očekivano na temelju pokrivenosti HPV cijepljenja stanovništva i proporcije CIN-ova koji su izravno pripisani tipovima HPV-a protiv kojih je cjepivo (HPV-6, HPV-11, HPV-16 i HPV-18), napisali su znanstvenici u JAMA Oncology.

Srednja vrijednost korištenja sve tri doze HPV cjepiva kod tinejdžerki u Novom Meksiku je porasla sa 17% u 2008. godini na 40% u 2014. godini.

Značajajno smanjenje CIN-ova kod djelomično cijepljenih skupina koje su istraživači analizirali sugerira ponovnu reviziju klinički zadanih smjernica za probir raka vrata maternice u SAD-u, uključujući i mijenjanje dobi za početak probira, rekao je glavni autor dr. Cosette M. Wheeler sa Sveučilišta u Novom Meksiku.

Trenutačne smjernice, koje su ažurirane u 2012. godini, preporučuju početak probira za rak vrata maternice s citologijom (PAPA testiranje) kod žena u dobi od 21. godinu i svake tri godine do 30 godina; za žene u dobi od 30 do 65 godina smjernice savjetuju probir s PAPA testom svake tri godine ili za one koji žele produljiti interval pregleda, probir s kombinacijom citologije i HPV testiranjem svakih pet godina.

Ove smjernice nude nove znanstveno utemeljenje podatke koji su prilagođeni za probir raka cerviksa, uključujući i pomak od godišnjeg do trogodišnjeg cervikalnog probira i korištenje testiranja na HPV plus PAPA test, istaknuo je dr. Wheeler.

Ove promjene u probiru se preklapaju s uvođenjem HPV cjepiva pa je puno teže procijeniti učinak cjepiva.

Istraživači su koristili podatke iz New Mexico HPV Papa registra koji je osnovan tek prije prvog HPV cjepiva i licenciran u SAD-u analizirajući rezultate u populaciji temeljene na probiru vrata maternice i procijenjujući učinak HPV cijepljenja. Registar sadrži obvezno izvješćivanje o svim citološkim i HPV testiranjima te sve histopatološke nalaze cerviksa, vulve i vagine za sve žene koje žive u Novom Meksiku.

Nakon prilagodbe za produljenje cervikalnog probira tijekom razdoblja studije, incidencija na 100.000 žena svih gradusa CIN-a (uključujući low-grade CIN1 i high-grade CIN2 i CIN3) se značajno smanjila kod osoba u dobi od 15 do 19 godina.

Učestalost CIN1 se smanjila s 3,468.3 na 1,590.6. Učestalost CIN2 se smanjila s 896.4 na 414,9, a incidencija CIN3 se smanjila sa 240,2 na 0 (godišnje smanjenje za 9%, 10,5% i 41,3%).

Stopa incidencije CIN2 se također značajno smanjila kod žena od 20 do 24 godina, od 1,027.7 na 627.1 (godišnji pad od 6,3%).

Rezultati upućuju na to da je učinak HPV cjepiva koji je veći od očekivanog vjerojatno posljedica zaštite pojedinaca koji su primili samo jednu ili dvije doze cjepiva (umjesto preporučenih tri doze) ili unakrsne zaštite cjepiva od nekog kancerogenog HPV soja koji nije izravno u cjepivu. Drugi faktor je možda bio imunitet mase zbog smanjenja HPV učestalosti kod cijepljenih žena i muškaraca, što smanjuje vjerojatnost zaraze, objasnio je dr Wheeler. HPV cjepivo je odobreno za uporabu u SAD-u kod muškaraca u 2009. godini.

Izvor: JAMA Oncology 2016.