Sve što trebate znati o HPV-u na jednom mjestu

HPV šalabahter NoviWeb

Neki cjepivo protiv HPV-a (humanog papiloma virusa) nazivaju cjepivom protiv raka vrata maternice. To nije potpuno netočno jer HPV, između ostalih, uzrokuje i rak vrata maternice, no i druge vrste raka od kojih mogu oboljeti i muškarci. Oko 11 tisuća muškaraca u SAD-u svake godine oboli od raka uzrokovanog HPV-om, a broj oboljelih raste, navodi dr. Nathan Boonstra iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Što je HPV?

Gotovo svaka spolno aktivna osoba doći će u kontakt s HPV-om u nekom trenutku života. U većini slučajeva, HPV infekcija povlači se sama od sebe. Postoji više od sto različitih tipova HPV-a, a jedan dio njih uzrokuje genitalne bradavice te može dovesti do razvoja raka i kod žena i kod muškaraca.

Kako se HPV širi?

HPV se širi putem spolnog kontakta, no ne tekućinama, kao što je to slučaj kod nekih drugih spolnih bolesti poput gonoreje ili klamidije, već doticajem sluznice o sluznicu. Također se moguće zaraziti oralnim ili genitalnim kontaktom.

Kada se treba cijepiti?

Cjepivo protiv HPV-a najbolje je primiti prije nego što osoba dođe u kontakt s virusom, odnosno, prije stupanja u spolne odnose. Istraživanja također pokazuju da je cjepivo najučinkovitije u stvaranju protutijela u predadolescentnoj dobi, kada se cijepljenje preporučuje.

(U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine. Od bolesti uzrokovanih HPV-om mogu oboljeti i žene i muškarci, zato je važno protiv HPV-a cijepiti oba spola.)

Treba li protiv HPV-a cijepiti i dječake?

„Mislim da se na ovo cjepivo dugo gledalo kao na cjepivo za djevojčice koje pomaže u prevenciji raka vrata maternice. Neki možda smatraju da ga i dječaci mogu primiti, ali samo kako bi prevenirali širenje bolesti, ne i zarazu njih samih. To nije dobar način gledanja na HPV cjepivo. Trećina rakova uzrokovanih HPV-om pojavljuje se upravo kod muškaraca, a većinom se radi o raku glave i vrata“, navodi dr. Boonstra.

Je li cjepivo protiv HPV-a sigurno?

„Cjepivo je iznimno sigurno. Ovo je cjepivo vjerojatno jedno od najbolje ispitanih i proučavanih cjepiva po pitanju sigurnosti jer se moglo pretpostaviti da će biti pod velikim povećalom. Stigma postoji kada god se bavite stvarima koje su na neki način vezane za seksualnost“, navodi dr. Boonstra.

Koje su vrste raka uzrokovane HPV-om?

Različiti tipovi HPV-a mogu uzrokovati rak vrata maternice, vagine, penisa, anusa i grla – više o tome možete pročitati OVDJE. HPV se prenosi kontaktom sluznice o sluznicu, i to najčešće u tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama, no rak se ne mora razviti sve dok osoba ne dođe u 40-e ili 50-e. Upravo je zato važno cijepiti se u ranijoj dobi, prije prvog kontakta s virusom.

Koji su simptomi HPV-a?

HPV općenito vrlo rijetko pokazuje ikakve simptome, a oni su posebno teško uočljivi kod muškaraca. Kod žena se Papa testom traže promijenjene stanice (u kojima promjene uzrokuje HPV) u sluznici vrata maternice prije nego što se te stanice razviju u predstadij raka ili rak. Upravo zato što često ne pokazuje nikakve simptome, zaraženi mogu širiti virus svojim partnerima i partnericama bez da su toga uopće svjesni.

Izvor: unitypoint.org, 21.08.2018.

I u Hrvatskoj je dostupna prevencija čak šest vrsta raka uzrokovanih HPV-om. Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je za sve učenike i učenice osmih razreda osnovne škole, a provode ga nadležni timovi školske medicine.