Sve što trebate znati o prevenciji HPV-a u Hrvatskoj

HPV šalabahter NoviWeb

Infekcija HPV-om najčešća je spolno prenosiva infekcija. Poznato je više od 100 tipova HPV-a, od kojih 40-ak može uzrokovati infekcije genitalnog područja.

Među navedenim genotipovima razlikujemo tipove niskog rizika, koji uzrokuju genitalne bradavice, i tipove visokog rizika, koji uzrokuju promjene na sluznici spolnih organa te mogu uzrokovati i rak vrata maternice, rodnice, stidnice, perianalnog područja ili rak penisa. Većina HPV infekcija povlači se sama od sebe unutar dvije godine, no ponekad može biti dugotrajna i uzrokovati određene vrste raka i druge bolesti. To je otkrio prof. Harald zur Hausen te za to otkriće dobio Nobelovu nagradu 2008. godine.

Cjepivo protiv HPV-a

Utvrđivanje povezanosti infekcije HPV-om i razvoja raka potaknulo je istraživanja i dovelo do razvoja cjepiva kojim se uspješno može prevenirati HPV infekcija. Cjepivo protiv HPV-a tako je trenutno jedino cjepivo koje djelotvorno štiti od razvoja raka kojeg uzrokuju tipovi sadržani u cjepivu. Cjepivo najnovije generacije štiti od tipova 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 te 6 i 11 i štiti od sedam potencijalno onkogenih genotipova HPV-a.

Povoljni učinci cijepljenja

Učinkovitost cjepiva u zemljama koje su cijepljenje uvele rano očitovala se već nekoliko godina nakon primjene cjepiva. Dosad je najviše radova objavljeno praćenjem učinkovitosti cijepljenja u Australiji, gdje je cijepljenje djevojčica i žena do 28 godina započeto sredinom 2007. godine. Od 2008. opaženo je znatno smanjenje pojavnosti spolnih bradavica u žena do 28 godina.

Na temelju brojnih rigoroznih znanstvenih istraživanja sigurnosti i učinkovitosti cjepiva, Svjetska zdravstvena organizacija, Europski centar za kontrolu bolesti, Centar za kontrolu bolesti iz Atlante te brojna nacionalna zdravstveno-politička i stručna tijela donijela su niz preporuka o primjeni cjepiva.

HPV cjepivo preporučuje se i u Hrvatskoj, gdje je cijepljenje u primjeni posljednjih deset godina. S obzirom na to da je istraživanjima potvrđena zaštitna djelotvornost cjepiva kod djevojčica u dobi od 9 do 15 godina, utemeljeno je i preporučuje se cijepljenje djevojčica i dječaka prije očekivanog početka spolne aktivnosti i mogućih kontakata s humanim papilomavirusom.

Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovne škole, što Hrvatsku čini sedmom zemljom u svijetu koja je cijepljenje omogućila i dječacima. Vrlo je važno cijepiti oba spola jer i muškarci u odrasloj dobi mogu oboljeti od različitih bolesti uzrokovanih HPV-om.

U Hrvatskoj se, u sklopu redovitog programa cijepljenja, provodi besplatno cijepljenje djevojčica i dječaka u 8. razredu osnovne škole

Edukacija je pritom vrlo važna stoga se organiziraju roditeljski sastanci na kojima škole u suradnji s liječnicima roditelje informiraju te im tako omogućavaju odgovore na brojna pitanja.

Samo blage nuspojave

Od početka primjene cjepiva praćene su sigurnost i moguća štetna djelovanja. Registrirane nuspojave su najčešće bile lokalne reakcije na mjestu uboda, lokalizirana osjetljivost i bol koji spontano nestaje, opći simptomi blagi i kratkog trajanja.

Strah od nuspojava i dalje je prisutan u široj javnosti i jedan od glavnih razloga zašto roditelji odlučuju ne cijepiti svoju djecu protiv HPV-a

Učestalost pojavnosti ozbiljnih bolesti kao autoimune bolesti, Bellova paraliza i konfirmirani Guillain-Barreov sindrom, nije u cijepljenih žena bila viša od one očekivane u općoj populaciji. Nije potvrđena ni povezanost cijepljenja protiv HPV-a i venske tromboembolije. Europska agencija za lijekove provela je detaljnu znanstvenu provjeru dokaza o mogućoj povezanosti dvaju sindroma kod mladih žena (kompleksni regionalni bolni sindrom – CRPS i sindrom ortostatske tahikardije – POTS) i cijepljenja protiv HPV-a. Također je znanstveno potvrđeno da dokazi ne podržavaju uzročnu vezu između cjepiva i pojave navedenih sindroma.

Izvor: adiva.hr, 19.01.2018.