Tko se ne bi cijepio protiv raka?

HPV šalabahter Riječ stručnjaka

Humani papilomavirus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest uzrokovana virusom. Poznato je više od 150 različitih tipova tog virusa koji mogu uzrokovati čak šest zloćudnih tumora, kao i genitalne bradavice.

„Kod približno 85 posto infekcija, tijelo svojom snagom imuniteta neutralizira potencijal HPV-a, a 15% ipak ostaje dugoročno kao poruka u tijelu. Rekla bih da je stopa zaraženosti HPV-om ogromna jer smo svi u kontaktu s nekim od oblika, kazala je akademkinja Mirna Šitum, specijalistica dermatovenerologije.

Prof. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, naglasio je da rak vrata maternice nije jedina maligna bolest koju uzrokuje ovaj virus, već to može biti i rak rodnice, stidnice, penisa, anusa, ali i udaljenih područja kao što su usna šupljina.

Prof.dr.sc. Mihael Skerlev, specijalist dermatovenerologije, istaknuo je da je rak uzrokovan HPV-om jedini rak kojeg je moguće spriječiti. Uz današnje postojanje deveterovalentnog cjepiva koje pokriva devet tipova HPV-a, moguće je učiniti jako puno. Dr. Hrvoje Vrčić nadodaje kako možemo biti sretni što smo dobili cjepivo protiv barem jedne maligne bolesti te da ne vidi razlog zašto se ne bi svi cijepili, a ne samo mali broj ljudi, kao što je trenutno slučaj.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om provodi se u osmom razredu osnovne škole, besplatno je i neobvezno. Sveukupni stupanj procjepljenosti još uvijek je na niskoj razini, stoga stručnjaci ulažu velike napore u edukaciju adolescenata, roditelja i građana.

Tatjana Petričević Vidović, iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu ističe nekoliko razloga za cijepljenje u toj dobi: „Želimo preventivno djelovati prije nego što adolescenti krenu sa spolnim životom i dođu u kontakt s virusom. Cijepljenje u mlađoj životnoj dobi dobiva puno bolji imunološki odgovor i zaštita puno dulje traje nego od cijepljenja u starijoj populaciji. Cilj nije dati dozvolu za ranije stupanje u odnose, već stvoriti odgovore za imunološko stanje organizma“.

Do sada je u školama protiv HPV-a cijepljeno više od 5500 djevojčica i dječaka osmih razreda. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je zaštita protiv bolesti uzrokovanih HPV-om.