Važnost prevencije: kako zaštititi spolno zdravlje?

HPV šalabahter

Infekcija humanim papiloma virusom jedna je od najčećih virusnih spolno prenosivih infekcija, a prenosi se kontaktom preko kože i sluznice, tijekom spolnog odnosa, ali i izravnim nespolnim kontaktom.

Poznato je više od 100 tipova HPV-a, od kojih njih 40-tak može zaraziti genitalno područje u žena i muškaraca. Ovisno o tome koje bolesti mogu izazvati, HPV viruse dijelimo u dvije glavne skupine. Prvu čine tzv. visokorizični tipovi koji mogu uzrokovati premaligne promjene genitalnog područja te rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije kod osoba oba spola. Drugu skupinu čine tzv. niskorizični tipovi HPV-a koji uzrokuju genitalne bradavice. One se manifestiraju izraslinama u anogenitalnom području kod oba spola, vrlo su neugodne, moraju se odstranjivati, a recidivi bolesti su česti.

Spolno prenosive infekcije (SPI) imaju veliki javnozdravstveni značaj jer komplikacije mogu imati negativan utjecaj na plodnost i spolno zdravlje oboljelih, zdravlje trudnica i djece te opće zdravlje i kvalitetu života. Za njihovu je prevenciju važno odgovorno spolno ponašanje, kao i rano otkrivanje i liječenje, i to istodobno oba, odnosno svih partnera.

Kada je riječ o HPV-u, obolijevanje od bolesti uzrokovanih HPV-om cijepljenjem smanjuje preko 90%. Cijepljenje protiv HPV-a počelo se uvoditi 2007. te ga danas preporučuje i financira većina zemalja EU, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i mnoge druge. I u Hrvatskoj je preporučeno te besplatno za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole. Dosadašnjim praćenjem efikasnosti i sigurnosti cjepiva od strane Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), cjepivo je sigurno i dobro podnošljivo te vrlo efikasno u prevenciji bolesti.

Izvor: emedjimurje.rtl.hr, 13.10.2017.