Znakovi koji ukazuju da imaš spolnu bolest

Informativka NoviWeb

Nisu sve spolno prenosive bolesti tako očite da biste odmah shvatili da ste zaraženi jednom od njih. Dok neke od njih donose direktne, vidljive znakove infekcije, neke vrste takvih bolesti pokazuju suptilnije, svakodnevne simptome koje mogu biti pokazatelj da ste se zarazili spolnom bolešću.

Dakle, što trebate znati?

Bolesti skrivene iza suptilnih simptoma

Možete imati spolno prenosivu bolest, i uopće ne biti svjesni toga.

Bol u nižem abdominalnom području

Ako ste seksualno aktivni i trpite bol u trbuhu, ne mora biti da ste nešto krivo pojeli. Nekoliko spolno prenosivih bolesti, uključujući hepatitis i klamidiju, pokazuju se kao bol u trbuhu.

Bolni seksualni odnos

Seks ponekad može biti bolan, a razlozi mogu biti različiti. No ako ste bili seksualno aktivni prije, a seks odjednom boli, peče ili slično, to može biti indikacija infekcije. Klamidija, HPV i vaginalna infekcija mogu napraviti odnos bolnim, a ako je kod vas tako, posjetite doktora.

Simptomi slični gripi

Infekcija HIV virusom često pokazuje simptome slične gripi, zbog čega ih ljudi ne povezuju s tom spolnom bolešću. Ti simptomi uključuju groznicu, glavobolju i umor, a mogu se pojaviti u nekoliko dana ili tjedana od infekcije. Također, ti simptomi se ne moraju pojaviti godinama nakon odnosa, sve dok virus ne oslabi imunološki sustav.

Grlobolja

Ukoliko ste se upustili u oralni seks, bolno grlo može ukazivati na zarazu herpesom ili gonorejom. Ipak, nemojte paničariti svaki put kad vas zaboli grlo – ono u slučaju spolnih bolesti prate čirevi, vrućica i otekle žlijezde.

Bolni mišići

Herpes, hepatitis B i HIV mogu uzrokovati bolove u mišićima i općenito cijelom tijelu. Ipak, za takve stvari obično su odgovorni drugi, bezopasni uzroci.

Izvor: srednja.hr, 10.11.2013.