Znate li prepoznati simptome HPV-a?

HPV šalabahter NoviWeb

Znate li zašto HPV nazivaju “tihi ubojica”?

HPV može uzrokovati rak vrata maternice, ali i rak vagine i stidnice kod žena, rak penisa kod muškaraca, te rak anusa, usne šupljine i rak grla i kod muškaraca i žena. Procjenjuje se da je 8 od 10 seksualno aktivnih ljudi u nekom je trenutku bilo u kontaktu s ovim virusom, što ga čini jednom od najčešćih spolno prenosivih infekcija.

Koji su uobičajeni simptomi HPV-a kod muškaraca?

Većina muškaraca zaraženih HPV-om nema simptome, zbog čega ga je teško identificirati. Međutim, najčešći simptomi HPV infekcije kod muškaraca su:

  • bezbolne izrasline na koži oko penisa i skrotuma, nalik bradavicama, koje ponekad uzrokuju svrbež
  • bradavice na koži oko anusa

Koji su uobičajeni simptomi HPV-a kod žena?

Većina žena koje su zaražene HPV-om neće pokazivati simptome. Međutim, najčešći simptomi su:

  • bezbolne bradavice koje potencijalno uzrokuju svrbež na koži oko stidnice i vagine,
  • bradavice nalik čvorićima u grliću maternice, koje su sakrivene od pogleda i stoga ih je teže uočiti,
  • bradavice na koži oko anusa.

Međutim, HPV ne utječe samo na genitalije. Ostali simptomi su:

  • bradavice na koži u ustima i grlu.

HPV u trudnoći

Ako je HPV prisutan u trudnoći, malo je vjerojatno da će utjecati na zdravlje nerođenog djeteta ili imati učinak na njegovo rođenje. Čak i ako se dogodi prijenos HPV-a s majke na dijete, što je vrlo rijetko, dijete će ga vjerojatno samo preboljeti. Rijetko se kod djeteta mogu razviti bradavice na glasnicama ili na drugim područjima, ali to uglavnom nije zabrinjavajuće. Trudne se žene kontinuirano podvrgavaju testiranju na HPV te se stanje stalno prati.

Što ako se simptomi HPV-a ignoriraju?

Ako se simptomi HPV-a ignoriraju i žene ne vrše redovita testiranja i preglede, HPV se može razviti u smrtonosni rak vrata maternice. Također, HPV može uzrokovati rak vagine i stidnice kod žena, rak penisa kod muškaraca i rak anusa te grla i usne šupljine i kod muškaraca i kod žena.

Izvor: ratrust.org.uk, 27.07.2018.

U Hrvatskoj je dostupna mogućnost prevencije infekcije HPV-om, a time i šest vrsta raka koje ovaj virus može uzrokovati. Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i za djevojčice i za dječake u osmim razredima osnovne škole, a provode ga timovi školske medicine.